Sånt händer inte här

Lewis, Sinclair

| 2017

Vad kommer att hända när Amerika styrs av en diktator? Det frågade sig Sinclair Lewis redan 1935 i den satiriska romanen Sånt händer inte här. År 2017 känns frågan mer aktuell än någonsin.Vi kommer in i handlingen när Berzelius "Buzz" Windrip har besegrat Franklin D Roosevelt och valts till USA:s president. Han blir vald efter att underblåst folks rädslor för det främmande och lovat drastiska ekonomiska och sociala reformer samtidigt som han propagerat för patriotism och en återgång till "traditionella" värden. Efter valet tar Windrip full kontroll över regeringen och inför, med hjälp av en hänsynslös paramilitär styrka ett totalitärt styre. Romanen kretsar kring journalisten Doremus Jessup som gör motstånd mot den nya regimen."Sånt händer inte här" är klart inspirerad av fascismens framväxt i Europa under 1930-talet och det är lätt att identifiera ledare som Hitler i texten. Samtidigt...

Björn Öijer

2025-01-23

Sinclair Lewis, USA:s förste nobelpristagare i litteratur, skrev 1935 en framtidsdystopi med kuslig relevans även i vår tid, nittio år senare. Romanen skildrar vad som kunde ha hänt i presidentvalet 1936, om Franklin D Roosevelt hade besegrats av en populistisk kandidat smittad av de auktoritära och fascistiska samtida regimerna i Tyskland, Italien och Spanien.

Det är en skrämmande läsning om en folkvald ledare som strör löften omkring sig men stryper yttrandefriheten, censurerar pressen, spärrar in politiska motståndare i koncentrationsläger och låter avrätta eller mörda sina opponenter.

Nog känns det igen i Putins Ryssland. Återstår att se om skrävlaren Trump ska försöka sig på något liknande? Redan under valkampanjen mot Biden och Harris försäkrade han väljarna att de inte skulle behöva rösta någon mer gång, om de gav honom sitt förtroende. De första dagarnas presidentordrar och önskemål om att rita om världskartan bådar inte gott.

Bäva månde vi om hoten mot USA:s demokrati skulle förverkligas. Att läsa författaren Lewis "Sånt händer inte här" kan ses som en förebyggande åtgärd. Kulturellt och civilt motstånd mot all slags fascism.

Ruud De Bruijckere

2018-02-03