Pamuk, Orhan

| 1900

Flag from sv

518


 Snö är en politisk roman med stor giltighet i dagens Turkiet. Romanen utspelas vintern -92 i staden Kars, längst öster ut, nära gränsen till Armenien. Hit kommer Ka, poet med tolv år i exil i Tyskland i bagaget. Egentligen har han kommit för att slå sig ner i barndomsstaden Istanbul men det som lockar med resan till Kars är dels förhoppningen att återse en tidigare flickvän, dels ett uppdrag att för en tidning skildra den våg av självmord som begåtts av unga kvinnor i staden. Tar de livet av sig av politiska skäl? Har det med islamisternas framväxt att göra? Kars drabbas under hans besök av ett våldsamt snöfall och staden skärs av från omvärlden. Under tiden i staden kommer Ka i kontakt med alla de viktigaste politiska grupperingarna och institutionerna i dagens Turkiet: regeringsorganen, militären, islamisterna, kurderna, gammal och ny vänster. Snö griper rätt in i en politisk diskussion...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Louise Olsson

2015-01-02

Betyg

Väldigt dåligt och galet tråkig!

M

Malin Strömberg

2012-09-17

Betyg

Nobelpriset i all ära, men det här gick väldigt långsamt.

Erik Bengtsson

2011-12-25

Betyg

Var tvungen att lägga undan boken då den var så poetiskt pretentiös att man blev lite illa till mods. Orealismen var påtaglig gällande människors reaktioner beteende och dialog. Och om det nu snöar konstant boken igenom så borde det vara omöjligt att ta sig fram i staden men det var ju aldrig nåt besvär.,.

Kaleida Läslus

2011-04-05

Betyg

Kanske läste jag denna under fel period i livet. Den var bara för tung.

Thomas Karlsen

2011-02-23

Betyg

Lätt klaustrofobisk stämning i insnöad stad i Turkiet. Bra början men tappar lite fart i mitten. Mot slutet sugs man med igen. Vacker, lite sorglig med politiska och religiösa teman.

S

Stefan Hjalmarsson

2010-06-19

Betyg

Otroligt vacker och intressant skildring. Lättläst och kul att läsa.

Nils Thor

2010-05-27

Betyg

Tråkig

N

Nedhal Pirababi

2009-12-16

Betyg

Turkiet i minatyr i Kars. Kärlek, hat, islam och teater. Bra bok

Bia Sigge

2009-09-30

Betyg

Lätt att komma in i vilket jag uppskattar, men också lätt att trassla in sig i så småningom ifall man inte håller ett ganska lågt och koncentrerat tempo. Tycker jättemycket om den. Det snöar i stort sett hela tiden och stämningen är märklig. Många underbara meningar att stryka under. Vackert + sorgligt = bästa kombinationen om ni frågar mig.

Sofia Berg

2009-08-24

Betyg

Det var en annorlunda bok mot de böcker jag vanligtvis läser och jag hade svårt att komma in i boken men trots att jag många gånger klagade på att det var en seg bok var den ändå intressant så jag kunde inte sluta läsa en svag trea får den i betyg.

Samuel Karlsson

2009-08-09

Betyg

Jag hoppas att hans andra böcker är bättre än den här. Nobelpriset till den här mannen är en gåta.