Sånger vid en vägkorsning är en samling noveller som utspelar sig i bekanta miljöer men där det främmande och magiska ständigt är närvarande. Där det fantastiska kan ses i ögonvrån av de som är uppmärksamma eller bara råkar snubbla över det. I de tio tankeväckande och fantasifyllda novellerna kan allt hända ? och gör det. Patrik Centerwall f 1972, debuterade 2013 med novellsamlingen Skymningssång och andra fantastiska historier. Det här är hans fjärde bok.
För över sju år sedan läste jag en novellsamling av Patrik Centerwall, som jag uppskattade mycket. Nu i höstas fick jag ett mejl där han undrade om jag ville läsa hans nya novellsamling, Sånger vid en vägkorsning. Det självklara svaret på den frågan var ju ja.
Fantastik är en subgenre som jag nog egentligen inte har någon som helst koll på. De här novellerna sägs vara i den genren. Om jag har förstått det rätt så ingår både fantasy, science fiction och skräck i den och två av dem är ju favoritgenrer. En extra bonus är att flera noveller utspelar sig i Lund, där jag bor, eller Göteborg, där jag kommer ifrån.
Novellerna i Sånger vid en vägkorsning är åt det vemodiga hållet, tycker jag. De är inte så läskiga, men det kanske inte heller är meningen. De är mer sorgsna, finstämda och lågmälda. Vardagsmagi kan vara en bra sammanfattning, om det finns något sådant.
OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2024/12/bok-sanger-vid-en-vagkorsning-av-patrik.html