
En kväll i juli 1965 påträffas en ung kvinna död i sitt hem i ett idylliskt radhusområde söder om Stockholm. Polisen avfärdar det först som självmord, men snart står det klart att hon blivit mördad. Men av vem och hur? Därmed inleds den största och mest komplicerade mordutredningen i Sverige före Palmemordet. Den legendariske kommissarien G.W. Larsson leder arbetet. Mordet väcker stor uppmärksamhet, och även stor skräck, för det visar sig att gärningsmannen gått till verket med stort raffinemang, och utredarna fruktar en upprepning. När mördaren till slut grips visar det sig att han funnits under polisens näsa hela tiden. Och inte nog med det: han frikänns sensationellt nog i tingsrätten. Söndagsvägen, som bygger på djupgående arkivstudier och intervjuer, är inte bara den sanna berättelsen om ett brott, utan är även en skildring av Sverige under rekordårens topp, och då inte bara...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Lika mycket tidsskildring som true crime. Ett brott som gått helt under min radar av kriminalhistoria, kanske lite för mycket av historiska detaljer, lite på gott och ont att Englund är just historiker. Drivs mer av nyfikenhet än spänning när jag läser.
Kommer aldrig upp i samma nivå som mästerverket "Mördaren i folkhemmet", den är visserligen skriven i romanform och skiljer sig en del åt Englunds verk, om man skall jämföra true crime böcker.
Betyg
En berättelse som rör sig i Sjöwall/Wahlöö-land. Fin tidsskildring och intressant men märkligt otillfredsställande om själva mordfallet. Kanske för att mördaren är en så eländig typ och framför allt för att han inte står för det han har gjort.
Hoppas Peter Englund tar sig an fler historiska brott.