
Smaken och doften på din hamburgare och dina pommes frites tillverkas kemiskt på särskilda smakfabriker. En enda hamburgare kan innehålla kött från tiotals olika kor. I Snabbmatslandet granskar Eric Schlosser sakligt och ingående den minst sagt tvivelaktiga processen kring produktionen av snabbmaten, men han tar också en titt på själva fenomenet. Snabbmat är inte längre enbart en amerikansk institution, det har blivit en global företeelse med 28.000 McDonalds-restauranger över hela världen. Vad som började med några enstaka restauranger i Kalifornien efter andra världskrigets slut, har lett till ett förödande effektivt strömlinjeformat snabbmatskoncept. Till en värld där mindre aktörer slås ut av de stora kedjorna, där snabbmatsföretag, främst McDonalds, kommit att stå som symboler för globaliseringsprocessen, och där en epidemi av övervikt breder ut sig i kölvattnet av burgare och friterad...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Tillhör onekligen kategorin "viktig bok". Även om den kräver en del uthållighet av sin läsare; emellanåt mer redovisning är journalistik. Men den kompenseras i stort av att det som sagt är belagt och därmed trovärdigt. Det enda som eg. drar betyget för mig är att boken rör USA primärt, och en mängd frågor kvarstår efter att jag läst boken som handlar om hur ser situationen ut i Europa? I Sverige? Men, boken har inte ambitionen att vara heltäckande, så svårt att eg. kritisera för det. Även om jag saknar det ...