"Jorge panikade. Sparkade allt vad han kunde mot kuken på polisen. Mannen vrålade. Jorge hade bara en sak i huvudet: kokset i bagageluckan. Greppade handtaget på luckan. Öppnade den. Slet upp NK-påsen. Polismannen slängde sig mot Jorge. Jorge höll sig fri. Polisen slet upp ett vapen. Skrek något. Jorge sprang. Mannen efter var snabb. Jorge var snabbare. Tacka Gud för tiden på Österåker och den träning han fått på sistone."
Snabba cash är en spänningsroman för 2000-talet, en skildring av samhällets mörka sida där känslokalla psykopater som saknar spärrar styr. Med ett rättframt språk och imponerande berättardriv skildrar Jens Lapidus brottets obönhörliga logik mitt ibland oss. På Stureplan, i Sollentuna, i villaförorterna. Det är en bild av Sverige som anas i medierna, men som vi inte riktigt vill kännas vid.
JW är stureplanskillen som säljer kokain på de hetaste inneställena. Överklasskillarna han hänger med anar inte att han är en uppkomling som ljuger om sin bakgrund. Han vill vara som dom.
Jorge är latinon som kan allt om koks och som går i land med en osannolikt tjusig rymning från Österåkeranstalten. Väl ute planerar han en grym hämnd mot dem som satte dit honom, juggemaffian med Radovan i spetsen.
Mrado är underhuggare till Radovan. Tidigare var han en av krigsförbrytaren Arkans fruktade pojkar. Det enda han kan: att tortera och plåga utan hänsyn.
Dessa tre mäns vägar korsas på ett ödesdigert sätt som bara kan sluta i en kamp om liv och död. Vägen dit går genom de finaste salongerna på Östermalm, genom fängelser och de tyngsta kriminella gängen, genom skitiga förortsbordeller där flickor hålls fångna, ja, kort sagt, genom ett helvete. Och varför? För snabba cash!
"... Därför är det extra glädjande med Jens Lapidus Snabba cash. Det är den mest initierade skildringen av Stockholms tyngre kriminella som i alla fall jag har lyckats komma över. Att den dessutom ger en så exakt beskrivning av den så kallade bratsvärlden borde väl ses som ett plus."
Stig Larsson, Expressen
"häpnadsväckande tonträffsäkerhet"
"mest spännande debuten det är året"
"mest spännande och intressanta bok jag läst på hela hösten"
Magnus Utvik, SVT - som gav Snabba Cash 5 av 5 möjliga!
"Den mest realistiska skildring av Stockholms undre värld jag läst. Och språket ger begreppet hårdkokt en ny dimension."
Hasse Aro, Efterlyst
Egentligen har jag inte alls tid med det här Jens Lapidus Snabba Cash är nästan omöjlig att lägga ifrån sig.
skrev Mats Olsson i sin sportspalt
Spännande och lättläst, ibland väl mycket slang vilket dock passar handlingen bra. De olika karaktärerna beskrivs på ett bra sätt och historierna vävs samman på ett naturligt sätt. Läsvärd!
Har vanligtvis svårt att ta in sådana här hårdkokta grejer men här gör Lapidus faktiskt något unikt för Sverige. Men en konstant röst och färgstarka karaktärer skapar han sitt eget tilltalande universum. Lite väl lång för självs storyn dock.
Jag gillar det hårdkokta språket och på något märkligt sätt luras man att gilla även huvudpersonen JW som är kall, undanglidande, manipulativ, girig lycksökare och samtidigt känslosam.
Mycket bra och spännande roman, man känner igen sig mycket i alla miljöerna och den är oerhört bra skriven.
Rekommenderas starkt till alla som inte läst.
Jag har t.o.m läst den tre gånger!
Bra bok, mycket spännande! Har börjat lära mig uppskatta dessa typer av böcker.
Det är inget litterärt mästervärk men spännande läsning kan jag lova.
Mycket bättre än exempelvis "Svensk Maffia"
Pajas bok.
/Ingemar
Nä !! Amatörer ska inte ge sig in i deckarebranschen, bland det sämst jag läst och jag läser 30 deckar om året minst. Eller så är jag fel person för att gilla boken helt enkelt.
Det stilistiskt mest intressanta som har hänt svensk litteratur sedan Röda rummet. Absolut fulländad spänningsroman med klockrena samtidsobservationer.
Om man bortser från " Snygg guss" och alla den där konstiga slangen i boken, så var den bra när man kom in den. Jag kunde inte släppa den och var tvungen att läsa vidare. Den undre världen är verkligen något man annars inte kommer i kontakt med. Kanske var det, det som lockade!