Sushi, yakitori, sukiyaki och kimchi ? maten från Japan och Korea klingar både exotiskt och modernt. Många smaksättare, som teriyaki och wasabi, är vi västerlänningar numera ganska bekanta med. Kanske är det dags att våga språnget och också tillaga en del av rätterna själv? Recepten här i boken visar att det inte behöver vara så svårt.
Recepten i den här boken har anpassats efter svenska matvanor (till exempel är andelen varma rätter större än i en traditionell, japansk kokbok) och efter de råvaror som de flesta svenskar kan få tag på: Wasabi, surimi, dashibuljong, shiitakesvamp, noriark och olika nudlar hittar man numera i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker, och sake finns att köpa på Systembolaget. Boken är indelad i fyra kapitel:
Sushi och sashimi är i grund och botten enkla rätter med stort skönhetsvärde. Att få de små munsbitarna riktigt vackra kräver en del träning och...
Visa mer
Sushi, yakitori, sukiyaki och kimchi ? maten från Japan och Korea klingar både exotiskt och modernt. Många smaksättare, som teriyaki och wasabi, är vi västerlänningar numera ganska bekanta med. Kanske är det dags att våga språnget och också tillaga en del av rätterna själv? Recepten här i boken visar att det inte behöver vara så svårt.
Recepten i den här boken har anpassats efter svenska matvanor (till exempel är andelen varma rätter större än i en traditionell, japansk kokbok) och efter de råvaror som de flesta svenskar kan få tag på: Wasabi, surimi, dashibuljong, shiitakesvamp, noriark och olika nudlar hittar man numera i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker, och sake finns att köpa på Systembolaget. Boken är indelad i fyra kapitel:
Sushi och sashimi är i grund och botten enkla rätter med stort skönhetsvärde. Att få de små munsbitarna riktigt vackra kräver en del träning och tålamod. Den milda och goda smaken är däremot inga konstigheter att få till. Servera gärna en varm misosoppa som komplement till de kalla rätterna.
Nudlar finns i många varianter och kan blandas med i stort sett vad som helst: grönsaker, svamp, kyckling, fisk, fläskkött och strimlor av biff. Extra matiga är de tjocka udonnudlar, som används både i det japanska och koreanska köket och ofta serveras i en mild buljong. Vill man äta vegetariskt går det för det mesta utmärkt att utesluta köttet i recepten.
Fisk och skaldjur dyker som sagt ofta upp i japanska och koreanska rätter. Utbudet av fisksorter är inte riktigt detsamma i svenska butiker ? recepten här innehåller därför ofta lax. Ändå är variationsrikedomen stor med grillspett, soppor, nudel- och risrätter.
Kyckling och kött är det mest omfattande kapitlet i boken. Här finns många lättlagade ugnsrätter, spett och wokgrytor. De flesta innehåller kyckling, men även utskuren biff, entrecôte och fläskkött kommer till användning. Och yakiniku med renskav är ett lyckat exempel på svensk-japansk crossover! Hoisinsås, teriyaki och andra färdiga såser erbjuder ofta bekväma genvägar till ett lyckat resultat.
Det krävs ingen speciell köksutrustning för att tillaga bokens recept, men en wok är bra att ha och en bamburullmatta (makisu) är väl värd pengarna för den som gillar makirullar. Vill man satsa lite extra är en vass kniv, den japanske kockens bästa vän, en god investering.
Lycka till ? och itadakimasu (smaklig måltid på japanska)!