Basilika, rucola, parmesan, pasta, risotto, pinjenötter, soltorkade tomater och... Trots nyare influenser, framför allt från Sydostasien, fortsätter det italienska köket att vara många skandinavers kulinariska favorit. Så vad är det som lockar och förför? Kanske enkelheten. I det italienska köket konstrar man inte till det i onödan. Varje råvara älskas som den är, för sin karakteristiska smak och sina speciella egenskaper.
Den här boken är indelad i fyra kapitel efter hur den italienska måltiden traditionellt brukar serveras.
Antipasti betyder »före pastan« och är helt enkelt förrätter.
Primi är den första av den italienska måltidens två huvudrätter.
Nästan alltid är pasta eller ris det dominerande inslaget, matiga
soppor räknas också hit.
Secondi, den andra huvudrätten, består i Italien ofta av ett stycke
kött, fisk eller fågel utan speciella tillbehör....
Antipasti betyder »före pastan« och är helt enkelt förrätter.
Primi är den första av den italienska måltidens två huvudrätter.
Nästan alltid är pasta eller ris det dominerande inslaget, matiga
soppor räknas också hit.
Secondi, den andra huvudrätten, består i Italien ofta av ett stycke
kött, fisk eller fågel utan speciella tillbehör. På svenskt vis har våra recept broderats ut med potatis, såser och grönsaker.
Dolci är den söta avslutningen, nästan alltid förknippad med säsongens bär eller frukter, ofta i kombination med smakrika ostar.
Recepten i boken är oftast anpassade för att mätta fyra personer. Vill man på italienskt vis äta flera rätter går det alltså bra att minska portionerna (eller bjuda in fler gäster).
Lycka till ? och glöm inte att komplettera måltiderna med ett gott bröd, som kan suga upp de sista dropparna av tallrikens goda, italienska smaker!
Den här bokserien består av recept ur tidningen Allt om Mat - Sveriges största mattidning. De flesta recepten är plockade ur Allt om Mat:s skattkista av väl beprövade och mindre kända favoriter. Vissa är dock helt nyproducerade. Recepten har hämtat inspiration från olika länder och världsdelar men är anpassade till vår svenska tradition.