Kummin, ingefära, koriander, muskot, kardemumma, kanel och chilipeppar ? den som kan konsten att krydda har goda utsikter att göra storverk i det indiska köket. Hemligheten ligger i att kombinera flera kryddor i mustiga blandningar. Curry, den i väst kanske mest kända kryddmixen av alla, får sin gula färg av gurkmeja men bakom smakupplevelsen ligger ofta ett lyckat lagarbete mellan ett tiotal olika kryddor.
Men indisk matkultur är förstås mer än bara kryddor. Många indier är vegetarianer och variationsrikedomen när det gäller gröna rätter imponerar. Att det på indiska matmarknader lär finnas ett 60-tal olika linssorter säger något om utbudet av råvaror! Bönor, ärter, aubergine, blomkål, morot och spenat tillhör också stapelvarorna.
Indisk mat, speciellt i landets södra delar, kan vara riktigt het. Ingen rätt i den här boken kan dock klassas som starkare än ?medelstark?. Tillagningen...
Visa mer
Kummin, ingefära, koriander, muskot, kardemumma, kanel och chilipeppar ? den som kan konsten att krydda har goda utsikter att göra storverk i det indiska köket. Hemligheten ligger i att kombinera flera kryddor i mustiga blandningar. Curry, den i väst kanske mest kända kryddmixen av alla, får sin gula färg av gurkmeja men bakom smakupplevelsen ligger ofta ett lyckat lagarbete mellan ett tiotal olika kryddor.
Men indisk matkultur är förstås mer än bara kryddor. Många indier är vegetarianer och variationsrikedomen när det gäller gröna rätter imponerar. Att det på indiska matmarknader lär finnas ett 60-tal olika linssorter säger något om utbudet av råvaror! Bönor, ärter, aubergine, blomkål, morot och spenat tillhör också stapelvarorna.
Indisk mat, speciellt i landets södra delar, kan vara riktigt het. Ingen rätt i den här boken kan dock klassas som starkare än ?medelstark?. Tillagningen bygger ofta på få och enkla moment. Recepten har delats upp i fyra kapitel:
Såser, röror och smårätter är en bra början för alla som snabbt och enkelt vill ge måltiden en indisk touche. Många såser, till exempel flera varianter av raita, är kalla och svalkar smaklökarna effektivt. Grön kokoschutney och samosas, friterade degknyten med god fyllning, hör också hit.
Gröna rätter får ofta spela huvudrollen på indiska matbord. Och nästan alltid serveras flera samtidigt. Urvalet här ger förhoppningsvis en vink om variationsmöjligheterna. Nötter och russin förgyller ibland, till exempel i kombination med kryddig blomkål. Och den kanske mest klassiska av alla indiska rätter, pilauris, finns såklart också med.
Soppor i Indien är ofta krämiga och smakrika. De flesta sopprecepten här i boken är vegetariska, men det finns också soppor med kyckling, lammfärs och fläskkött. Tänk på att hettan och pepprigheten alltid kan justeras genom att mer eller mindre kryddor tillsätts.
Kyckling och kött samlar 16 recept. Lamm och kyckling dominerar menyn, som mestadels består av olika grytor med karakteristiskt indiska smaker. Många rätter är förvånansvärt enkla och snabblagade! Och ofta ackompanjeras köttingredienserna av mycket frukt och grönt.