Krustader, kroketter, suffléer, patéer ? Det franska köket förknippas ofta med extrem förfining och elegans. Men maten i Frankrike är inte bara lyxig »haute cuisine«. Bredvid den frodas husmanskosten, »la cuisine bourgeoise«, med många härligt robusta grytor, lammstekar och potatisrätter.
Den här boken är indelad i fyra kapitel: de tre första efter den klassiska matordningen och ett avslutande om franska bakverk (alla som någon gång har besökt ett pâtisserie eller boulangerie förstår precis varför de måste få en egen avdelning).
Förrätter & sallader samlar många aptitretare som gjort segertåg över världen: salade lyonnaise (sallad från Lyon), ostronragu, anchoïade med mera.
Huvudrätter kan innebära så mycket i Frankrike: anka, kyckling, fisk lamm, oxfilé ? Vi har gjort ett brett urval med många klassiska inslag. Boeuf bourguignon och ankbröst är några av dem.
Desserter...
Visa mer
Krustader, kroketter, suffléer, patéer ? Det franska köket förknippas ofta med extrem förfining och elegans. Men maten i Frankrike är inte bara lyxig »haute cuisine«. Bredvid den frodas husmanskosten, »la cuisine bourgeoise«, med många härligt robusta grytor, lammstekar och potatisrätter.
Den här boken är indelad i fyra kapitel: de tre första efter den klassiska matordningen och ett avslutande om franska bakverk (alla som någon gång har besökt ett pâtisserie eller boulangerie förstår precis varför de måste få en egen avdelning).
Förrätter & sallader samlar många aptitretare som gjort segertåg över världen: salade lyonnaise (sallad från Lyon), ostronragu, anchoïade med mera.
Huvudrätter kan innebära så mycket i Frankrike: anka, kyckling, fisk lamm, oxfilé ? Vi har gjort ett brett urval med många klassiska inslag. Boeuf bourguignon och ankbröst är några av dem.
Desserter är ett måste för den som vill uppleva det franska kökets hela storhet. Det finns de som aldrig beställer något annat än crème brûlée efter att en gång ha smakat denna utsökta efterrätt. Här frestar vi även med bland annat körsbär i rödvinslag, bärconsommé och varm brie.
Bakat omfattar både söta och matiga bakverk, ett naggande gott urval av allt från biskvier och petits-chouxer till paj och lantbröd.
Recepten i boken kräver ingen speciell extrautrustning i köket, helt i linje med vad den franske mästerkocken Escoffier lär ha uppmanat sina elever: »Faites simple!« ? Gör det enkelt!
Den här bokserien består av recept ur tidningen Allt om Mat - Sveriges största mattidning. De flesta recepten är plockade ur Allt om Mat:s skattkista av väl beprövade och mindre kända favoriter. Vissa är dock helt nyproducerade. Recepten har hämtat inspiration från olika länder och världsdelar men är anpassade till vår svenska tradition.