Afrikansk mat kan vara så mycket, väldigt het och mildare än det mesta. Många av jättekontinentens traditionella rätter har dock ett sympatiskt drag gemensamt: de är lätta att laga, även till stora sällskap.
Gryträtter tillhör favoriterna, oavsett om det är fisk, kött eller grönsaker som ska tillagas. I de flesta länder kretsar måltiden kring en huvudrätt med några få tillbehör, ungefär som i vår husmanskultur (men i Nordafrika dukas bordet fullt med många olika rätter på samma sätt som i Mellanöstern).
Det är tydligt hur forna kolonialmakter som Frankrike, Portugal och England satt sin prägel på matkulturen i olika afrikanska länder. Även det indiska inflytandet är påtagligt, framför allt i de östra delarna. Mest välkänd är kanske den kryddiga maten med arabiska influenser, som förknippas med länderna längs medelhavskusten. Framför allt Marockos dignande couscousfat med smak av...
Visa mer
Afrikansk mat kan vara så mycket, väldigt het och mildare än det mesta. Många av jättekontinentens traditionella rätter har dock ett sympatiskt drag gemensamt: de är lätta att laga, även till stora sällskap.
Gryträtter tillhör favoriterna, oavsett om det är fisk, kött eller grönsaker som ska tillagas. I de flesta länder kretsar måltiden kring en huvudrätt med några få tillbehör, ungefär som i vår husmanskultur (men i Nordafrika dukas bordet fullt med många olika rätter på samma sätt som i Mellanöstern).
Det är tydligt hur forna kolonialmakter som Frankrike, Portugal och England satt sin prägel på matkulturen i olika afrikanska länder. Även det indiska inflytandet är påtagligt, framför allt i de östra delarna. Mest välkänd är kanske den kryddiga maten med arabiska influenser, som förknippas med länderna längs medelhavskusten. Framför allt Marockos dignande couscousfat med smak av spiskummin, ingefära, koriander, kanel och saffran har nått världsberömmelse. Närbesläktade kök hittar man på samma breddgrad: i Tunisien, Algeriet, Libyen och Egypten.
I takt med att världen krymper växer utbudet av utländska varor i svenska livsmedelsaffärer. Numera kan man till exempel ofta hitta både rosen- och apelsinvatten, två vanliga smaksättare i afrikanska desserter, på hyllorna. Andra råvaror, som grönsaken okra, har man fortfarande störst chans att finna i saluhallar och butiker med utländskt sortiment. Recepten här i boken har inspirerats av afrikanska rätter, men anpassats efter svenska förhållanden och matvanor. De har delats in i fyra kapitel:
Grönt och tillbehör samlar rätter som kan användas på många sätt. En del klarar sig på egen hand, andra gör sig bäst som komplement till andra. Pannkakor, soppor, sallader och marinerade grönsaker finns med ? och vackert inlagda citroner, en marockansk specialitet.
Fisk och skaldjur får i många afrikanska länder friskt sällskap av bland annat koriander, lime och mango. Här ger vi förslag på praktiska allt-i-ett-rätter, vårrullar och sallader.
Kött och kyckling är bokens mest omfattande kapitel. Kyckling, kalkon, lamm och nötkött turas om att spela huvudrollen. Flera av rätterna får extra sting av chili, men inte den etiopiska festgrytan Dorowat, som i stället smaksätts av bland annat tio kryddor!
Dessert och bakat listar en lång rad favoriter på det söta temat. Småkakor och mjuka kakor smaksätts av bland annat te, honung, vanilj och olika nötter. Apelsin, banan, mango och andra frukter dyker upp i både varma och kalla sammanhang.
Flera av recepten är beräknade för tio personer, ja några till och med för 25, så det behövs inga räkneövningar alls för att ställa till kalas ? lycka till med matlagningen, både i stor och liten skala!