
Av författaren till bästsäljaren "Igelkottens elegans"Innehåller 4 cd-skivor + 1 mp3Monsieur Pierre Arthens är världens främste matkritiker, gastronomins Påve, de överdådiga festmåltidernas Messias. Han kommer att dö i morgon. Han vet om det men han bryr sig inte: vid dödsrikets port söker han desperat efter en smak som vibrerar i hans hjärta, en smak från barndomen eller ungdomsåren, en originell och underbar anrättning som han anar är mer värd än alla de gästabud han har upplevt i egenskap av fulländad finsmakare. Så han minns. Tyst och ibland hetsigt följer han smakminnets slingringar, dyker ned i barndomens grytor, vandrar längs stränder och i köksträdgårdar, mellan land och hav, aromer och smaker, väldofter, vilt, kött, fisk och sina första likörer Han minns men han hittar inte. Inte än.Boken utspelar sig på 7 Rue de Grenelle, i samma fastighet som "Igelkottens elegans", den döende mannens...
Visa mer
Recensioner
2017-03-06
Betyg
En nygräddad rabarberpaj. Sommargräs. En stillsamt guppande insjö. Minnen. Men hur minns vi egentligen scenerna i livet, vilket sinne tillämpar vi? Boken "Smaken" är en ganska så anspråkslös, men likväl läsvärd, bok om jakten på ett bortglömt sinnestillstånd framkallat av en smakupplevelse. Kanske inte Barberys mest självklara alster, men om även du är en person som lagrar minnesbilder bland såser och mördeg, så kommer den inte lämna dig besviken. Men en rabarberpaj med hemgjord vaniljsås - det är det inte.
2012-08-06
Betyg
Varken spännande, tankeväckande eller speciellt välskriven. Den är i alla fall kort.
2011-07-29
Betyg
Når inte upp till "Igelkottens..." nivå men ändå rolig och vackert poetisk läsning. En kort bok som rymmer mycket på sina drygt 150 sidor.
2010-11-12
Betyg
Var tvungen att läsa denna också eftersom jag blev så förtjust i Igelkottens elegans. Denna har också ett härligt språk. Lite av M Proust men inte fullt lika utdragen, som när den beskriver smaken av en solmogen tomat på 1 1/2 sida, underbart.
Betyg
På många sätt annorlunda i jämförelse med "Igelkottens elegans". I den här debutboken har kulinariska orgier en central plats. Huvudpersonen har inte nekat sig något av livets goda. Nu tänker han tillbaks på alla smaksensationer han har upplevt. Man kommer att tänka på Proust och Madeleinekakorna.
Betyg
Den gamle matkonnässören och horbocken ligger för döden och söker i minnet efter vad som varit grundbulten i hans liv. Men här gäller nog den gamla sanningen att den som söker inte finner. Åtminstone om man skall döma efter vad de som tvingats vistas i han närhet tycker och tror om hans livsverk.