
"En bortglömd smak som ligger förborgad någonstans i mitt innersta ... Jag söker utan att finna."I hjärtat av Paris, i samma flotta fastighet där Igelkottens elegans utspelar sig, ligger världens främste gastronomikritiker för döden. Pierre Arthens vördad av vissa, avskydd av många har i åratal tyranniserat världens mest högaktade köksmästare och fällt domar över deras skapelser, styrt över deras öden med ett penndrag, godtyckligt byggt upp och ödelagt deras anseenden. Men nu, under dessa sista timmar, söker han desperat efter en speciell smak, det där sublima han en gång upplevt och aldrig glömt. Smaken framför alla andra.Muriel Barbery är fransyska född 1969 i Casablanca, Marocko. Hon är författare och filosofilärare. Hon skrev boksuccén Igelkottens elegans och är numera författare på heltid. För närvarande arbetar hon med sin tredje roman."Hela anrättningen är delikat som en...
Visa mer
Recensioner
2017-03-06
Betyg
En nygräddad rabarberpaj. Sommargräs. En stillsamt guppande insjö. Minnen. Men hur minns vi egentligen scenerna i livet, vilket sinne tillämpar vi? Boken "Smaken" är en ganska så anspråkslös, men likväl läsvärd, bok om jakten på ett bortglömt sinnestillstånd framkallat av en smakupplevelse. Kanske inte Barberys mest självklara alster, men om även du är en person som lagrar minnesbilder bland såser och mördeg, så kommer den inte lämna dig besviken. Men en rabarberpaj med hemgjord vaniljsås - det är det inte.
2012-08-06
Betyg
Varken spännande, tankeväckande eller speciellt välskriven. Den är i alla fall kort.
2011-07-29
Betyg
Når inte upp till "Igelkottens..." nivå men ändå rolig och vackert poetisk läsning. En kort bok som rymmer mycket på sina drygt 150 sidor.
2010-11-12
Betyg
Var tvungen att läsa denna också eftersom jag blev så förtjust i Igelkottens elegans. Denna har också ett härligt språk. Lite av M Proust men inte fullt lika utdragen, som när den beskriver smaken av en solmogen tomat på 1 1/2 sida, underbart.
Betyg
På många sätt annorlunda i jämförelse med "Igelkottens elegans". I den här debutboken har kulinariska orgier en central plats. Huvudpersonen har inte nekat sig något av livets goda. Nu tänker han tillbaks på alla smaksensationer han har upplevt. Man kommer att tänka på Proust och Madeleinekakorna.
Betyg
Den gamle matkonnässören och horbocken ligger för döden och söker i minnet efter vad som varit grundbulten i hans liv. Men här gäller nog den gamla sanningen att den som söker inte finner. Åtminstone om man skall döma efter vad de som tvingats vistas i han närhet tycker och tror om hans livsverk.