Slutet på historien

Guillou, Jan

| 2020

Flag from sv

64


Efter nära femtio år i exil kommer förre SS-officeren Harald Lauritzen tillbaka från sin tillflykt till Argentina. Hans återkomst vänder upp och ner på tillvaron för släkten Lauritzen. Onkel Harald är nämligen fortfarande nazist. Men han har ett erbjudande som det inte går att säga nej till.Eric Letangs advokatbyrå ställs ånyo inför en våg av moralpanik. Den här gången är det pedofilskräcken som leder till ännu en häxjakt.1990-talet är en tid av ekonomiska kriser och socialdemokratins begynnande nedgång. Samtidigt växer främlingshat och högerextremism, en politisk omsvängning som alltför många underskattar. Där 1900-talet slutar inleds en helt ny epok som visar att vi ingenting lärt av historien.Slutet på historien är den tionde och avslutande delen i Jan Guillous romanserie. Med den är han i mål med sitt gigantiska bokprojekt Det stora århundradet, där han skildrar en...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Helt ok efter ett tag!

E

Erik Freiholtz

2022-08-19

Betyg

.

Engelska Väninnan

2021-05-30

Betyg

En föreläsning

Betyg

De fem-sex första böckerna var de bästa. I den sista blir det för mycket om Expressen och hans inställning till den tidningen, det blir väl tjatigt.

Jan Banan

2020-12-29

Betyg

Guillou har äntligen kommit mål med sitt jätteprojekt. För mig personligen så tappade jag mitt engagemang för bokserien efter bok 5 "Blå stjärnan". Denna sista bok i sviten är en snygg avslutning, där flera lite lösa trådar knyts ihop på ett värdigt sätt och både författaren och läsarna torde vara nöjda.

Gunilla Norström

2020-12-07

Betyg

Lyssnade på boken och tyvärr stängde jag av efter cirka 1,5 timmes lyssnande. För mig var boken lika välskriven som alla andra i denna serie, men den blev för tråkig.
Besviken då jag älskade serien i början, men de sista böckerna trollband mig inte och denna lade jag ner innan slutet.
Kanske att den blir bättre, kanske att jag någon gång gör ett nytt försök, men jag tror inte det

K

Katarina Strid

2020-11-15

Betyg

Jan Guillou går i mål med detta projekt, och det har varit roligt att följa! Personligen tycker jag de fem första böckerna är bäst, mer historia och sammanhållande handling.
Den här tionde boken är trivsam, man känner igen en hel del då man ju har egna upplevelser av 90-talet. Och så fick vi ju till slut vet mer om Harald, även om jag hade trott att hans öde skulle ha avslöjats tidigare. Men det är egentligen inte så mycket handling i denna bok, men som sagt, trivsam och kul att följa personerna.

Jan Svensson

2020-11-14

Betyg

Har läst de fem avslutande delarna i denna serie och möjligen är det svårare att hitta vad som är utmärkande för en tid ju närmare den är. I de tidigare böckerna har historierna känts helt ok och intressanta som tidsdokument men denna ramhistoria om hus i Berlin känns inte alls lika träffsäkert för 90-talet.
Men ändå välskrivet och familjehistorien är trovärdig även om det blir lite för mycket ishockey. Nästan synd att man inte får veta hur det går för Letang på 2000-talet.

Maria Jönsson

2020-11-02

Betyg

En enda lång åsiktsmaskin. Jag trivs med karaktärerna och ville veta slutet. Detta är en ihopsamling egentligen utan intrig. Tur att det är driv i språket annars hade det blivit jobbigt.

J

John Hugo

2020-10-02

Betyg

En fantastisk serie och vilket jobb han måste lagt ner! Men den här sista boken hade gärna fått ta lite mer tid att skriva färdigt innan den gavs ut. Alldeles för mycket politiska pekpinnar och ältande. Läs gärna de första böckerna ändå!