Sluta aldrig g - frn gatan i Sao Paulo till Vindeln i Norrland

?Jag r fdd i Brasiliens vildmark och bodde i en grotta tills jag var ungefr fem r gammal. Drefter flyttade min mamma och jag in till en av So Paulos mnga kkstder ? en rent livsfarlig milj fr ett barn att vxa upp i. Jag fick tidigt lra mig att inte lita p polisen eller andra vuxna. Ofta fick jag klara mig sjlv och jag fick ven ansvara fr min lillebror innan jag slutligen hamnade p barnhem. Ett r senare, nr jag var tta r, adopterades jag bort till en familj i Vindeln i Vsterbotten.?Christina berttar om sitt liv som gatubarn i Brasilien, om svlt, misshandel och separation. Om uppvxten i Sverige och alla kulturkrockar som uppstod nr hon kom till det lilla samhllet i Norrland. Hur hon har bearbetat sina upplevelser i vuxen lder och brjat bygga upp ett nytt liv. Och nr hon behver fylla p med kraft och energi har hon ett speciellt knep: Hon kastar sig ut...

N

Nova Wiik

2024-11-24

Sluta aldrig g r en sjlvbiografi dr frfattaren (Christina) delar med sig av sina tuffa upplevelser frn barndomen. Boken handlar om hennes kamp fr verlevnad dr hon beskriver hur hon har hanterat motgngar och strvat efter att frndra sitt liv.

Boken r en otroligt kraftfull och rrande bok som verkligen berr. Christina delar med sig av sina personliga erfarenheter p ett stt som knns bde kta och gripande. Hennes berttelse om att vxa upp i en tuff milj och kmpa fr att hitta sin plats i vrlden r vldigt inspirerande och ger en frstelse i de utmaningar mnga mnniskor str infr.

Det som verkligen gr boken speciell r hennes frmga att f lsaren att knna med henne. Hennes sprk r levande och mlande, vilket gr att man ltt kan leva sig in i hennes situationer. Jag gillar ocks hur hon belyser vikten av hopp och styrka, vilket gr att boken knns bde motiverande och upplyftande.

Sammanfattningsvis anser jag att "Sluta aldrig g" r en bok fr alla som sker en inspirerande berttelse. Den r inte bara personlig, utan ocks en pminnelse om att vi alla har kraften att vervinna vra svrigheter. Boken fr 9/10 av mig. Jag rekommenderar den starkt!

N

Nova Wiik

2024-11-24

V

Vera Frank

2024-11-23

"Sluta aldrig g : frn gatan i Sao Paulo till Vindeln i Norrland" r en gripande sjlvbiografi skriven av Christina Rickardsson, frst publicerad 2016. Boken fljer tv tidslinjer, en som skildrar hennes barndom i Brasilien och de eventuella kulturkrockorna som uppstod nr hon adopterades till Sverige, och en som beskriver hennes resa tillbaka till Brasilien som vuxen p jakt efter svar.

Den allra frsta delen av boken beskriver vad som ledde till Christinas beslut att ka tillbaka till Brasilien fr frsta gngen p 23 r. Drefter fr vi genom hela bokens gng flja hennes resa tillbaka till landet dr hon spenderade sina tta frsta r, i hopp om att hitta sin biologiska mamma, vxlat med historier och upplevelser frn hennes barndom.

Under de frsta fem ren av Christinas liv bodde hon och hennes biologiska mamma i en grotta i Diamantinas skogar. Efter det levde de p gatan i en av So Paulos kkstder och nr hon var ungefr sex r fddes hennes lillebror Patrick. I favelan trffade hon Camile som kom att bli en viktig person i hennes liv. Ett r efter Patricks fdsel hamnade bde han och Christina p ett barnhem och bodde dr i ett r innan de blev adopterade av Lili-Ann och Sture Rickardsson till Vindeln i Norrland.

Christina vxlar regelbundet mellan de olika tidslinjerna vilket jag tycker r ett vl genomtnkt val av flera orsaker. Det hller mig som lsare engagerad och nyfiken p vad som kommer hrnst, dessutom hjlper det att bryta upp de tunga delarna om hennes svra barndom. Trots innehllets tyngd lyckas Christina bibehlla en optimistisk ton genom boken, dock utan att frminska eller frneka att det hon och miljontals andra gr i genom varje dag r hemskt. Hon gr det bland annat genom att vva in mnga fina minnen mellan de jobbigare minnena.

Nr man lser om Christinas historia r det uppenbart att ingen ska behva leva s och hur lyckligt lottade mnga av oss r, men faktum r att miljontals mnniskor runt om i vrlden lever under liknande eller vrre villkor, ngot som Christina vill belysa med sin bok.

Christina skriver p ett stt som gr det ltt att lsa ven om innehllet inte alltid r det. Hon beskriver sina knslor och tankar p ett stt som fr en att leva sig in i boken. Jag tycker att Sluta aldrig g r en kraftfull och berrande bok som vcker mycket tankar. Att lsa den kan ge ett nytt perspektiv av verkligheten samtidigt som den inger hopp, ngot vi alla kan behva ibland.

Om du r ngon som grna lser om att bra med sig sitt frflutna utan att definieras av det, kan jag varmt rekommendera denna bok.

F

Felicia S

2024-11-18

Sluta aldrig g. Dessa ord bar Christina med sig resten av livet. Orden kom frn hennes biologiska mamma. En mamma, som trots att hon inte kunde ge Christina den barndom alla frtjnar, gav henne det allra viktigaste nmligen krlek.

Under bokens gng fr vi flja Christinas liv, bde i dtid och nutid. Man fr lsa om hennes tid i grottan, p gatan, p barnhemmet och som adopterat barn i Sverige, samtidigt man fr lsa om hennes resa tillbaka till Brasilien.

Boken Sluta aldrig g r skriven av Christina Richardsson sjlv och r utgiven 2017. Karaktrerna i boken r verkliga och mycket vl skrivna. Hon r sjlv i centrum, men alla som hon mtt genom ren har sin plats i boken, speciellt hennes mamma och lillebror.

Denna bok r mycket gripande och svr att slppa. Den mrka men nd vackra historien stter sig i en. Den fr en att inse hur hemsk vrlden kan vara, samtidigt som man glds t de fina stunderna. Den fr en ven att inse hur starkt ett barn kan vara, hur mycket de (hon) kan st ut med. Boken visar ocks hur svrt det kan vara att stlla om till ett nytt samhlle, en ny vrld, en ny verklighet och hur skrt livet r.

Upplgget i boken r vldigt bra. Man fr lsa varannat kapitel dtid, varannat nutid. Det skapar en trygghet i att allt kommer bli bra, samtidigt som det kar spnningen fr att f veta om Christina kommer att hitta sin biologiska mamma.

Detta r en bok jag rekommenderar varmt!

L

Linda F.

2021-11-05

En vldigt gripande bok, jag fick stundvis lgga ifrn mig den fr att smlta och ta in allt. Fr mig knns det s overkligt att behva vxa upp i en grotta.

Anna Bang

2020-11-16

Bokslukerskan 93

2019-01-18

En hjrtskrande superbra bok. lskar snna hr sjlvbiografier!

F

Fr Namn

2018-05-27

Bra berttelse, en knslosam solskenshistoria om ett maskrosbarn som vxer upp och blir en socialliberal och mngkulturell SJW. Minnen r frrdiska och blandar fantasi med (andras?) verklighet.

S

Sandra Katby

2018-01-23

Mycket bra bok som var vldigt lttlst, berrande och djup. Frfattaren har verkligen skrivit ifrn hjrtat och man mrker att inget utav det r phitt.

En bok som fr mig att inse hur bra mnga av oss har det. Intressant, krleksfull och gripande lsning om hennes uppvxt i Brasilien, hur livet i Sverige r och skandet efter hennes rtter.

Annika Olsson

2016-10-27

Hon lskade sin mor ver allt annat, men hamnade p ett barnhem med sin lillebror. Hon var 8 r. En stark och gripande berttelse om Christin, frn gatubarn i Sao Paolus till adoption i Sverige.

En stark bok skriven av en verlevare. Alla vi bortskmda svenskar borde lsa den!
Om ngon just adopterat ett eller flera barn, eller tnker gra det, s r den extra viktig!
Dessutom r detta en mycket vlskriven bok med fina miljskildringar.
Ibland r det svrt att g vidare, fr man blir verkligen berrd, men pltsligt tar boken en ljusare vndning och man kan g vidare med Christinas fina upplevelser i tankarna, fr sna finns ocks. Ls boken!!

Monica Carlsson

2016-10-13

En fantastisk bok! Frtvivlan, sorg och gldje.