Ljudbok

Slumpvandring

Axelsson, Majgull

| 2000

Flag from sv

928


Vem var Augusta? Var kom hon ifrån? Ingen vet. Inte ens hon själv. När hon var på gott humör kunde hon påstå att hon kom från en potatisåker, att hon legat där och grott tills hon var färdigvuxen. Men det var naturligtvis bara påhitt; en av de många berättelser hon gömde i sitt hår. Augusta ville inte minnas hur det verkligen var att växa upp som oäkting och barnhusbarn i början på 1900-talet.Alice är Augustas barnbarn. På femtiotalet var hon en verkligt fin flicka, ständigt klädd i prydliga klänningar med vit krage. Men när hon blir med barn som sextonåring hjälper inte den vita kragen. Den dygdiga mammaklänningen blir ett skökotecken som tvingar henne att sitta med sänkt blick i provinsialläkarens väntrum. Därför skickas hon till Augustas hus där ingen kan se hennes skam.För Angelica - Augustas barnbarns barnbarn - blir huset många år senare ett gömställe. Angelica är bara sexton år men...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Torbjörn Nilsson

2018-01-01

Betyg

' "Ja", sa Alice och log moderligt, "Vi lever i berättelsernas tid. Har du inte märkt det?" '
Tänk att vi skulle få uppleva en revolution hundra år efter den ryska!
"Slumpvandring" är en en mycket smärtsam och lysande bok, väl värd att läsa i #MeToo - revolutionens tid.

Katarina Nord

2015-09-28

Betyg

Välskrivet utan förskönanden! Deppigt, sorgligt och hemskt!

Jesper Svensson

2015-02-04

Betyg

Mycket bra.

H

Helen Alm

2014-01-09

Betyg

Snårig, skuggig och mörk. Väldigt välskriven och omskakande. En bok som jag kommer att minnas länge.

S

Sara Frimodig

2013-09-23

Betyg

Boken var inte lika bra som Aprilhäxan, men fortfarande mycket välskriven och absolut läsvärd. Det är intressant hur väl bokens titel passar ihop med dess innehåll; slumpvandring är en matematisk term för ett sätt att skapa fraktaler, det vill säga "ett självlikformigt mönster med struktur i alla skalor", och innebär alltså att på ett iterativt (upprepande) slumpmässigt sätt skapa ett mönster. Precis så är med denna bok, där vi får följa tre olika generationer som alla går liknande öden till mötes. Jag tycker att det var en väldigt intressant bok! Tempot var dock stundtals väldigt lågt, men inte så lågt att man tappade intresset. Det drar dock ner helhetsbetyget lite, som därför landar på en svag fyra.

G

greger andersson

2013-07-16

Betyg

Intressanta personöden, bra berättarupplägg med där författaren knyter ihop säcken bra på slutet. Möjligen lite långrandig och lite väl stereotypa skildringar på hur det patriarkala samhället systematiskt exploaterar kvinnor. För högsta betyg behövs mer nyansrikedom och mer öppenhet till läsaren att dra sina egna slutsatser kring levnadsödena.

U

Ulf Pettersson

2012-10-22

Betyg

mycket välskriven, lite dyster men mycket realistisk skildring av en bruksorts utveckling och tre unga kvinnors lidande

M

malin norbäck

2011-11-23

Betyg

Ytterligare en underbar bok av Majgull.

M

malin norbäck

2011-11-23

Betyg

Ytterligare en underbar bok av Majgull.

Sandra Svensson

2011-05-22

Betyg

författaren skrev mkt bra, man kände en slags obehagskänsla genom hela boken. helt klart läsvärd. kan dock inte ge den mer än en stark trea, kan bero på att jag själv rörde ihop karaktärerna lite då boken skrevs om tre generationer..

Jonas Rudberg

2010-03-01

Betyg

Majgull Axelsson berättar om de tre kvinnorna i sin speciella stil: fragmentariskt och med ständiga tidshopp. Gjorde det lite svårt att komma in i boken. Men hon målar så skickligt med pennan, och viktigast av allt, hon bryr sig verkligen om sina karaktärer. De tragiska ödena blir aldrig effektsökeri. Romanens upplösning (annonserad redan på sida 2) är lika sorglig som logisk.

Pia W

2010-02-13

Betyg

Hon beskriver kvinnors erfarenheter och öden så starkt att man kippar efter andan. Mörkt och smärtsamt men omöjigt att inte gripas djupt.

Karin .

2010-01-18

Betyg

Berättelse om Augusta, Alice och Angelica, en fängslande historia som vindlar sig fram över flera generationer. Det är en svart saga, men ändå väsentlig och underjordiskt bra!

Elin Ahlgren

2009-09-29

Betyg

En berättelse om tre tragiska kvinnoöden. Lite tung och deprimerande med ändå värd att läsas.

Ulla Englund

2009-07-08

Betyg

Flergenerationsbok som berör och känns sorglig

J

Johanna Falkered

2009-07-01

Betyg

Så skicklig att jag tappar hakan över varje bok.