Slaget om Troja : Fritt efter Iliaden

När bomberna faller över den grekiska byn under andra världskriget tar lärarinnan med sig skolbarnen till en skyddande grotta. Där berättar hon för dem om ett annat krig - om hur grekerna belägrade Troja. Eller med Homeros ord: hur akajerna belägrade Ilion.?Fröken, varför var akajerna så grymma? Varför skulle de ge sig på trojanernas fruar och döttrar?? frågar en flicka. ?Inte för att njuta i kvinnornas famn, utan för att förödmjuka deras män. Så gjorde man då och så gör man än idag?, svarar fröken.Dag efter dag berättar hon om hur akajerna lider av törst, värme och hemlängtan och hur motståndarna möts - här mot här, man mot man. Huvuden flyger, hjälmar klyvs, blodet rinner.Och allting hade börjat när prins Paris från Troja blev förälskad i akajernas kung Menelaos hustru, den vackra Helena, som rymde med honom till Troja. Nu står Helena vid stadsmuren för att se när förföraren...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

B

Björn Belfrage

2019-11-27

Betyg

En välskriven berättelse om krigets fasor och konsekvenser i forna tider och i nutid.

Solveig Andersson

2019-02-01

Betyg

talbok, storytel
Kallifatides är som vanligt ett säkert kort. Gripande och vacker berättelse som berör. 4 stjärnor!

Björn Öijer

2018-12-11

Betyg

Theodor Kallifatides betraktar dikteposet "Iliaden" som litteraturens första och mest gripande antikrigsdrama. I sin senaste roman, "Slaget om Troja", återger han den klassiska berättelsen i en lättillgänglig prosa befriad från originalets krångliga versmått hexameter. Syftet är folkbildande.

Bokens ramhandling utspelar sig i en grekisk by ockuperad av nazityskar krigsåret 1945. En ung skolfröken söker skydd med eleverna i en grotta och fördriver tiden med att berätta om Akilles och Hektor, Helena och Paris och striderna man mot man utanför Trojas murar. Antikens våldtäkter, stympningar och slakt speglas i andra världskrigets grymheter.