Skyggen over steinbenken

Gripe, Maria

| 1984

Flag from no

1221


En dag i 1911 blir Carolin tjenestepike hos fjortenårige Berthas familie. Carolin erobrer alles hjerter, den yngste datteren forguder henne, sønnen i huset forelsker seg i henne. Selv den strenge gamle husholdersken Sveas tillit vekker hun. Men Carolins overraskende innsikt er et mysterium. Hvor har hun alt dette fra? Hvem er hun egentlig, og hvor kommer hun fra? Svaret viser seg å bli litt av en overraskelse.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Margareta Vanessa

2020-12-28

Betyg

En riktigt bra början på en ljuvlig serie! Carolin är en högt välutvecklad och intressant karaktär. En tidsresa, verkligen.

Anna Hedenstedt

2014-12-22

Betyg

Platt fall! Hade helt andra förväntningar på denna bok. T ex trodde jag den skulle innehålla ett övernaturligt mysterium! Det enda "gåtfulla" listar man ju ut svaret på efter två ledtrådar.

Blommiga Barbro

2014-01-30

Betyg

Välskriven tillika mystisk och magisk ungdomsbok som passade en "gamling" som mig väldigt bra att läsa. Kan varmt rekommendera den!

Carolina Månsson

2013-10-21

Betyg

En favorit från barndomen som aldrig tappar sitt skimmer, sitt mystiska vemod.

Emma

2013-07-27

Betyg

Maria Gripe skriver så fint och den här var härlig att läsa även som vuxen. Sträckläsning!

Alekzandra K.

2013-06-02

Betyg

Maria Gripe skriver tilltalande spännande, även om vardagliga händelser. Det är inte mycket mystik i denna berättelse, som i Agnes Cecilia, men nog är det hemlighetsmakeri och äventyr. Att berättelsen utspelar sig mellan 1911 och 1914 gör det hela än mer spännande då vi får ta del av hemskheterna med Titanic och sorgen över August Strindbergs död. Gnabb och tjäbbel om kvinnors rättigheter diskuteras detsamma flitigt mellan husorna och jag skulle vilja säga att det är en ytters feministisk bok, trots att det kanske inte var menat. Den är vacker, välskriven och underbar. Tänker låna mig de andra två delarna och läsa i sommar!

Maria Palm

2011-09-11

Betyg

Ett ord fastnar i mitt sinne efter denna bok suggestiv. Fantasieggande. Vem är Carolin? Är hon sin bror? Har hon ihop det med pappan i huset? Frågorna staplas på varandra. Gillar det.

Natasha Illyés

2011-07-03

Betyg

Maria Gripe var en av mina bästa vänner när jag växte upp. Mååååååånga år senare återvänder jag till den här kvartetten och upptäcker en ganska tunn historia med ansträngd mystik...

Anna Sandstedt

2010-02-12

Betyg

Läste denna när jag var yngre, min kusin och jag gillade berättelser av den lite mystiska sorten. Gillade även de andra böckerna i serien.

A

Anneli Christie

2010-01-21

Betyg

Ok, nu var det ju ca 20 år sedan jag läste den men kommer verkligen ihåg hur bra den var då.