Skumtimmen

Theorin, Johan

| 2007

Flag from sv

3230


Vinnare av Svenska deckarakademins debutantpris 2007 En kort stund funderade pojken på att vända om , gå tillbaka över ängen och klättra över muren igen. Han hade ingen klocka och exakta tider betydde ingenting för honom, men himlen ovanför hans huvud var mörkgrå nu och luften omkring honom hade kallnat ännu mer. Han visste att dagen började ta slut och att natten snart skulle komma. Han skulle bara gå en liten bit till över den mjuka marken. Han visste ju var han var; stugan där hans mormor låg och sov fanns bakom honom, även om han inte längre kunde se den. Han fortsatte framåt över den platta marken, fram mot den suddiga väggen av dimma som gick att se men inte att fånga; som på ett magiskt sätt hela tiden förflyttade sig en bit bortåt,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

J

Jesper Nåvik

2022-01-29

Betyg

M

Mats Brandberg

2021-10-17

Betyg

Bra ölandsbeskrivningar, bra berättat, spännande

M

Mats Brandberg

2021-10-17

Betyg

Bra ölandsbeskrivningar, bra berättat, spännande

A

Anne Winterfeldt

2019-04-27

Betyg

Minst sagt läsvärd, fängslande helt igenom.

Elisabeth Andersson

2018-09-04

Betyg

Välskriven

K

Karin Johansson

2018-05-01

Betyg

Vissa författare bara vet man att boken är läsvärd och spännande....

Helena Flemström

2018-04-23

Betyg

Gillar mystiken i Johans böcker

Betyg

Gillar hans böcker från Öland.

P

Peter Johansson

2017-10-27

Betyg

Jag gillar verkligen den här boken. Det är befriande med en deckare som inte har en försupen polis i huvudrollen. Johan Theorin har dessutom ett sparsmakat språk som är helt synkat med Ölands karga natur. Toppenbok!

K

Karin Johansson

2017-08-29

Betyg

Riktigt bra!

M

Mats Sigfridsson

2017-03-29

Betyg

Johan Theorin är en bra deckarförfattare även om det inte händer så mycket. Persongalleriet är starkt. Det är mer ett relationsdrama än deckare men det är bra.

Blommiga Barbro

2016-04-22

Betyg

En lågmäld, suggestiv och bitvis ganska vackert drama med mörka undertoner. Jag läser gärna fler böcker av författaren! En 4:a blir betyget från mig!

Mattias Renström

2016-03-31

Betyg

Han sålde in romanen så bra i sitt sommarprat, men tyvärr blev jag besviken när jag läste den. Okej, men långdragen, så pass långdragen. Synd, för Theorin och jag tycks ha samma kärleksintressen - dvs spökerier och mysterier. Jag kommer läsa mer av honom pga detta, han ska få fler chanser.

M

Maria Rytterwall

2015-07-28

Betyg

Åh jag älskar miljöbeskrivningarna och den subtila spänningen i den här boken. Läs omgående.

Teresia Kjellgren

2015-06-22

Betyg

Snabbläst bladvändare. Lanskapsbeskrivningen av "off-season" på Öland gör att boken får en fyra istället för en trea. Kommer läsa hans andra böcker. Med andra ord så är den i alla fall så bra så det ger mersmak.

E

Ellinor Karlberg

2014-07-26

Betyg

Ok spänningslitteratur men når inte några höga höjder.

Marc Moore

2014-07-22

Betyg

Varken bu eller bä men nätt och jämt ok.
Namnet på boken känns ju lite krystat då det mestadels är en helt vanlig deckare.....

Eva Pettersson

2014-07-15

Betyg

Kuslig stämning och spännande parallellhistoria. Jag kan verkligen se denna framför mig som film.

A

Anna Jensen

2014-05-16

Betyg

Så bra! Handlingen, karaktärerna, brotten, sättet att skriva.

M

Mary Göransson

2014-02-28

Betyg

Gillar Theorins lite mystiska berättelser. Annorlunda.

Betyg

Helt okej tycker jag men jag läser nog inte vidare i denna serie tyvärr..

A

Anna Lindgren

2013-09-06

Betyg

Ganska bra faktiskt! Dock dålig karaktärs beskrivning...

Carin Lundberg Papp

2013-08-30

Betyg

Varför har jag inte läst den tidigare. Ska genast kasta mig över nästa bok av Theorin!

Olof Bergvall

2013-07-31

Betyg

Ska man läsa deckare ska man läsa Theorin

Jakob Groth

2013-06-10

Betyg

En ok deckare. Aldrig riktigt spännande, något tråkigt persongalleri och relativt händelsefattig, men lättläst och fin miljöbeskrivning,

R

Rune Linder

2013-01-15

Betyg

Härliga bilder från Öland. Man måste ha bott där för att
helt kunna uppskatta miljöbeskrivningarna.

Maria Brusewitz

2012-12-05

Betyg

Bra bok, han fick mig i sitt grepp och har höll han spökerierna i strama tyglar.härlig läsning för mig som bor på Öland

E

Espen Liland

2012-09-16

Betyg

Spännande underhållning, svår att förutse.
1973 försvinner en pojke spårlöst på Öland. 20 år senare får pojkens morfar ett paket på posten, innehållande en sko som pojken hade på sig dagen då han försvann. Pojkens mor som aldrig kommit över förlusten åker till sin far på Öland för att igen försöka reda ut vad son hände den dagen.
Hennes far vet mer en han berättar och ett namn "Nils Kant" dyker ständigt upp. Problemet är att Kant varit föd länge innan pojken försvann. Hon och hennes far måste gå tillbaka till 50-talet för att reda ut vad dom hände den dagen sonen försvann.

En bok som jag varmt rekommenderar .

E

Eva Jämting Lundh

2012-07-04

Betyg

Läskigt bra.

Viveca Sten

2012-05-21

Betyg

Johan Theorins debutroman har allt! Spänning, suggestiva övertoner, ett rakt och perfekt språk och en strålande upplösning. Läs!

Anna Andreasson

2012-04-06

Betyg

En du super spännande bok som var mycket svår att lägga ifrån. Mycket spänning och lite läskig.. Rekommenderar denna väldigt mycket.

Tomas Karlsson

2012-02-26

Betyg

Theorin får till det riktigt bra, för mig blev slutet överaskande men ändå logiskt. Grymt bra och fängslande historia.

Jan Banan

2012-01-13

Betyg

En "landsbygdsseg" berättelse där realtidsdelen varvas kapitelvis med den parallellt berättade historiska delen. Normalt sätt en berättarteknik som jag har väldiga problem att ta till mig, dock inte i det här fallet. Jag kan inte slita mig ifrån boken och nästintill sträckläser den. Theorin är något av en svensk Peter Robinson som med enkel och säker prosa guidar läsaren igenom sina väl genomtänkta och mycket spännande berättelser. Ännu en gång imponerar Theorin och framstår allt mer som en författare tillhörande det svenska elitskiktet.

I

Iris Forsberg

2011-12-17

Betyg

Jag har hittat en ny favoritförfattare som står sig mot Connelly.

I

Inger Mårtenson

2011-12-07

Betyg

En fantastisk bok från första till sista sidan.Både språk och karaktärerna var så levande och gjorde historien.

Miriam T

2011-11-19

Betyg

[...]När jag sen tog tag och började läsa om denna bok igen så var det under min lästorka och förvånades därför när jag snabbt kom in i den och läste ca 60 sidor på ett naffs, underbart! Dock höll det inte i sig helt och emellan åt tyckte jag den var lite seg och skummade därför då och då för att komma vidare. Men ville ändå fortsätta läsa och ville veta hur allt slutade, den hade ändå något som höll mig kvar trots sina seg bitar. [....]


Läs hela min recension på min blogg:
http://schitzo-cookie.blogspot.com/2011/11/skumtimmen-av-johan-theorin.html

Monika W

2011-10-23

Betyg

Även i den här boken har vi två olika berättare, den ena berättelsen sker i nutid och skrivs i imperfekt. Den andra berättelsen är då följaktligen dåtid och den berättas i presens. Jag har aldrig funderat på det här, men nu känns det ju lite som att det är ett vanligt berättargrepp. Jag har ett lite tudelat förhållande till böcker som har två berättelser, men jag tror att det är mest positivt. Om det görs på ett bra sätt. Som i Skumtimmen.

Jag, som aldrig brukar gilla miljöbeskrivningar, blev riktigt sugen på att åka till Öland, Visserligen har jag varit där tidigare och till och med åkt runt hela ön, men jag tror jag skulle titta med andra ögon nu, på ett bra sätt. Ödsligheten fullkomligt hoppade ur boken och slog mig i huvudet. Det gjorde han bra, Theorin.

Persongalleriet var precis lagom stort, det går alltså att skriva en bra historia utan att blanda in mer än ett 20-tal människor. Utan att för den skulle göra den skyldige för tydlig. Även om jag var den på spåren, men tyckte att det skulle bli ett för jobbigt slut. Det gjorde han också bra, Theorin.

Tempot var långsamt. För det mesta passade det historien, men ett tag i mitten tyckte jag att allt bara gick i stå. Jag kom inte framåt alls, allting bara stod och stampade, men det satte lite mer fart igen efter ett tag.

Slutet ja, det blev så där jobbigt som jag inte ville tro. Ett extra plus för att det var, trots allt, lite oväntat i en bokvärld full av lyckliga och tillrättalagda slut.

Något som gjorde mig lite förvirrad var att jag inte visste när "nu" var. Jag fick för mig att jag i början av boken läste tidigt 90-tal, men det kunde jag inte hitta igen när jag letade (i eftertexten står det mitten av 90-talet). För mig är det viktigt att det anges tydligt när "nu" är, om det inte är riktig nutid, vilket betyder när boken skrevs, runt 2007-2008 i detta fall. Ingenting stämde för mig vad gäller priser och användnig av mobiltelefoner. Det var lite störande, men överkomligt.

Jag har tidigare läst Nattfåk av Johan Theorin f.bl (före blogg) och den gillade jag så mycket att den fick en fyra i betyg. I Skumtimmen saknar jag det som skrämde mig i Nattfåk. Inget spökligt, rysligt eller mystiskt. Bara en sörjande mamma, hennes gamle far och en försvunnen pojke. Inte så bara kanske, boken var bra, men den var lite för "lagom".

Boktipset estimerade betyg var 4.6, jag ger den 3.0.

Conny J

2011-10-22

Betyg

Uppmaning till alla som läst denna bok! Läs ingen mer Theorin, har läst hans tre senare böcker och han floppar gång på gång. Nej, nöj dig med Skumtimmen och läs någon annan fortsättningsvis. Ett råd i all välmening..

Sussie S

2011-10-22

Betyg

Som väntat var den väldigt bra men jag borde nog inte läsa böcker där barn kommer till skada, det påverkar mig för mycket.

annie åsbrink

2011-09-26

Betyg

Lite seg i början, och det tog ett tag för mig att komma in i den, men i slutet blev det spännande tvistar.

Anna Idrestam

2011-09-23

Betyg

Älskar Theorins böcker. Det onaturliga som oftast har en naturlig förklaring är kittlande.

S

Sofie Petersson

2011-05-27

Betyg

Annorlunda deckare, jag gillar den.

U

Ulrica Sandell

2011-04-08

Betyg

Kommentera...

Betyg

helt okey

P

Pär Svensson

2011-01-23

Betyg

Väl skrivet och sammanhållet.

A

Anonym Bokälskare

2010-12-21

Betyg

Riktigt bra deckare. Bättre än Nattfåk som även den är ganska bra.

Betyg

Läskig och lite mystisk,,super

Anna Liljeby

2010-10-06

Betyg

Väldigt bra

E

Elisabeth Kling

2010-09-10

Betyg

Inte lika bra som Nattfåk,men även denna en sträckläsare !

Helena Nilsson

2010-07-28

Betyg

Spännande och bra.