Skuggan och pojken som försvann

Sundin, Lotta

| 2018

Flag from sv

6


Pojke försvunnen står det på kvällstidningarnas löpsedlar och bredvid rubriken finns en bild på Albin i Tuvas klass. Polisen och socialtjänsten verkar vara inne på helt fel spår och Tuva förstår att det är upp till Skuggan att hitta Albin. Samtidigt verkar det mesta i Tuvas liv gå snett. Hennes mamma har lämnat henne för att åka till Schweiz och tillverka en motor för sitt nya superbränsle och Julia är arg för att Tuva inte kan prata om sina känslor. Dessutom ska judohallen i Granköping stängas och i skolan är det dags för det Tuva hatar mest av allt: redovisning. Pojken som försvann är den andra delen i berättelsen om den hemliga hjälten Skuggan, som tar sig fram på sin skateboard om natten och räddar människor som har råkat illa ut.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

bettansboktips

2018-06-11

Betyg

Även den här boken var riktigt spännande och bra. Passar både killar och tjejer. Rekommenderas!

Betyg

Superspännande fortsättning om Skuggan. Väldigt lättläst och svår att lägga ifrån sig!

V

Villivonkansbooks

2018-05-30

Betyg

Pojke försvunnen står det på kvällstidningarnas löpsedlar och bredvid rubriken finns en bild på Albin i Tuvas klass. Polisen är på helt fel spår och Tuva inser att det är upp till Skuggan att hitta honom. Hemma har mamma lämnat henne för att jobba i Schweiz och tillverka en motor för sitt nya superbränsle och Julia är arg för att Tuva inte pratar om sina känslor.
🐴
Pojken som försvann är den andra delen i serien om den hemliga hjälten Skuggan. Även denna bok känns brännande aktuell med sitt innehåll. Tuva är en stark tjej som tar mycket ansvar hemma och brinner för att rädda utsatta. Det är en väldigt ung och företagsam tjej som fixar en anställd till mamman och hjälper Albin med läxläsning och börjar kolla om det går att starta en sporthall. Jag gillar hennes karaktär skarpt! Hoppas denna serie om Skuggan når ut till många läsare, den är förbaskat bra! Med sin intressanta och spännande handling passar den både kille och tjej! Håller tummarna att vi får läsa fler böcker om Skuggan!

Barnboksfamiljen .

2018-05-20

Betyg

Jag är kär! Dessa böcker är fantastiska!
Böckerna handlar om tjejen Tuva som under nätterna är ”superhjälten” Skuggan som hjälper utsatta människor och under dagen Tuva – en otroligt smart tjej men som kämpar med livet på olika sätt.
Jag blir helt paff över hur himla bra dessa böcker är – Sundin är verkligen en bra författare!
Ni vet när man ser en riktigt bra film och en skådis spelar sin roll så bra så man börjar bry sig om karaktären på riktigt och glömmer av att personen faktiskt är en skådespelare? Den känslan får jag när jag läser högt om Tuvas liv – Tuva och hennes kära känns så verkliga och går rakt in i hjärtat. Sundins beskrivningar av att bli förälskad för första gången, att bli osäker och analysera sociala koder (ibland helt felaktigt), Sundins beskrivningar av LIVET är så äkta – så bra. Att Tuva också blir kär i Julia och de inleder en lesbisk relation är också fint ur ett inkluderande perspektiv – men samtidigt är det just deras och så äkta – inte alls för att snabbt slänga in för att ha inkluderat lite samkönade par snabbt. Utan genomtänkt, så fint. Och A som är van vid mycket inkluderande litteratur lyfter inte på axlarna alls över att höra om den relationen – fint att han ser det som en självklarhet att vi kan bli kära i dom vi vill. Vilket även dessa böcker vaggar in en i utan att lyfta deras relation som något som avviker från normen – utan böckerna normaliserar och inkluderar. Men belyser ändå när det blir tufft, när folk tar för givet om könstillhörigheter och normer.
Samtidigt som boken behandlar mycket kring känslor och relationer så blir den aldrig tråkig – A var kanske i yngsta laget för boken men även han som ibland kan bli lite uttråkad av böcker som är fokuserade på relationer tyckte han att dessa böcker är bra.
Vi läste ut bägge två på två dygn. När V låg och sov efter lunch dök vi ner i sängen direkt och fortsatte läsa. Den är spännande och medryckande – men behandlar så viktiga frågor!
Sociala svårigheter och diskussioner kring detta är ett genomgående tema i böckerna, Tuva har en genialisk mamma som forskar – men mamma har uppenbarligen drag av autism och stora svårigheter inom det sociala. Men böckerna lyfter att acceptera och anpassa för varandra – att vi är olika och det är okej. Roligt att se hur människorna i boken bryter många könsroller men för den delen aldrig gör så boken känns konstlad, utan äkta men utmanande.
Och sättet som Tuva och hennes pappa anpassar och stöttar kring mammas svårigheter är så äkta formulerat med och även annat som tas upp i böckerna.
Boken behandlar även utanförskap och alkoholism.
Barn som på olika sätt växer upp för tidigt som medberoende i familjer kommer känna igen sig i detta, det känns som Sundin måste ha genomgått något liknande själv under sin uppväxt – annars går det inte att beskriva det så äkta som hon gör. Jag som också är uppvuxen i en dysfunktionell familj förstår Tuva så väl.
Det går rakt in i hjärtat och jag tror att många barn skulle behöva läsa dessa böcker och faktiskt bli hjälpta av dom. Fantastiska, alldeles fantastiska. Önskar att jag fått dessa i mina händer för 20 år sedan.
Glad att jag fått läsa dom högt nu för mitt barn.
Lova att skriva fler böcker Lotta Sundin, jag lovar att läsa alla.
Att de dessutom är välskrivna och lätta
att få bra flyt i när man högläser kan nämnas med.

@barnbokstips

2018-05-10

Betyg

Skuggan och pojken som försvann är andra boken om Skuggan av Lotta Sundin. Funkar bäst om man först läst Vem är Skuggan? Jag gillade första boken, men den här är ännu bättre! Albin går i samma klass som Tuva och Julia men en dag är han försvunnen och Tuva misstänker att något hänt. Det blir upp till Skuggan att hitta honom. Samtidigt jobbar Tuva med sig själv och sina olika rädslor, det blir missförstånd i hennes och Julias relation och Tuva saknar sin mamma som är i Schweiz och arbetar. En bok som tar upp både alkoholism i familjen, rädsla för socialtjänsten, att känna sig ensam och bortglömd, att vara annorlunda, ångest och att utmana sina orostankar. Jämställdhet och budskapet att tjejer har rätt att ta plats även i sammanhang som ofta domineras av killar finns tydligt med. Dessutom visar boken om Skuggan att ungdomar kan förändra, påverka i samhället och exempelvis starta företag. Ett annat viktigt budskap i boken är att vara schyssta mot varandra, acceptera varandras olikheter och se varandras styrkor. En bra och spännande bok som jag skulle säga passar från ca 11-15 år.

J

Betyg

Gripande, fängslande och stark!