Utsedd till Bästa svenska kriminalroman 2005 av Svenska Deckarakademin. Motivering: En djupt inkännande människoskildring som med små medel bygger upp en smygande spänning. Justine Dalvik har tidigare haft ihjäl ett par plågoandar, men inte åkt fast för sina brott. Nu har sex år gått, hennes liv har tagit en lugnare vändning och risken för upptäckt borde vara över. Men det förflutna hotar att hinna i kapp henne. I sina mardrömmar ser Justine den mördade Berits kropp flyta upp ur Mälarens vatten. Samtidigt har vänner och anhöriga till Berit börjat rota i det som har hänt. Och en envis och våldsbenägen polis har börjat intressera sig för flera av de nedlagda utredningarna. I allt snävare cirklar rör de sig runt det stora gamla stenhuset vid Mälaren där Justine bor med sin fågel. Och hon mer anar än ser hur snaran runt hennes hals dras åt alltmer. Justine Dalvik var huvudperson...
En thriller i toppklass av den skickligaste författaren vi har här i Sverige inom genren: psykologisk thriller. Och dessutom med den alltid lika formidabla Gunnel Fred som uppläsare så kan det knappast bli bättre. Det här var andra gången som jag lyssnade på den här boken, och den håller väldigt bra än! Stark 5:a!
2013-10-05
Inger Frimansson är duktig på att skildra det psykologiska spelet hos människor så även i denna bok. Helt ok och lite annorlunda kriminalroman. En svag 3:a.
Denna bok utgör fortsättningen på "God Natt, min älskade" och är väl egentligen en deckare eftersom den vann pris som bästa kriminalroman 2005. Det är dock en ovanlig deckare i så mån att sympatierna läggs hos förövaren och polisen blir fiende.
Jag har läst oerhört mycket deckare och tröttnat på genren för tillfället, men det som gör att jag ändå fastnat för boken är en liten bihistoria om en misshandlad och förnedrad kvinna, som på ett mycket listigt sätt gör sig kvitt sin plågoande. Den lilla historien talade till mina mest primitiva känslor av hämnd och det kändes rätt gott.