Den före detta sektledaren Franz Oswald lever numer ett stillsamt liv på Dimön där han driver en retreat med naturvandringar, hälsokost, kallbad och inspirerande föredrag. Dessutom har han stadgat sig med en jämnårig kvinna. Ändå kan hans son, Thor, inte låta bli att undra om det bara är lugnet före stormen. När Franz börjar bete sig underligt gör Thor efterforskningar i sin pappas förflutna och upptäcker att det finns en lucka på flera år i hans liv som han aldrig har pratat om. Alla spår leder till ett skånskt, dekadent gods ? Glimmingeholm ? där Franz vistades i sin ungdom. Det ryktas att där fanns en inre cirkel som hängav sig åt utsvävande fester och mystiska ritualer. Ju mer Thor frågar, desto mer undflyende beter sig Franz. Vad hände egentligen på Glimmingeholm för trettio år sedan som fick Franz att fly därifrån hals över huvud? Och varför är han så angelägen om att sanningen inte...
2023-01-21
Sista boken i den här fantastiska serien om sektledaren, numera före detta, Franz Oswald och människorna runt honom.
Dimön drivs nu som retreat med bland annat naturvandringar och föredrag på schemat. Frans son Thor litar dock fortfarande inte på att allt är så som det verkar och när han av en tillfällighet upptäcker att det finns en period i faderns liv han inte känner till, kan han inte låta bli att börja rota i vad som hände när Franz studerade i Lund och varför han hoppade av studierna. Oswald vill inte alls prata om den tiden, men Thors rotande sätter saker i rörelse som får konsekvenser, inte minst för Thor själv.
Som de tidigare böckerna i serien är det här en mycket spännande bladvändare, och det räcker gott. Men den stora behållningen är ändå serien som helhet och att få följa utvecklingen för seriens olika individer. Det är förstås lite vemodigt att det är sista boken men den känns också som ett logiskt avslut. Säcken knyts ihop fint med att Sofia, från de första böckerna återkommer i en liten men viktig roll
2023-01-08
Skuggan av Dimön är den sjunde och avslutande delen om Dimön och den före detta sektledaren Franz Oswald. Jag har läst alla sex delar innan och det var med stor nyfikenhet jag tog mig an den sista delen. Hur skulle författaren avsluta den här fascinerade serien? Skulle det bli ett bra avslut?
Nu när jag läst ut boken så är jag nöjd. Jag tycker författaren knyter ihop serien på ett snyggt sätt och det blir ett bra avslut. Jag gillar att vi i den här delen får lära känna Franz son Thor lite närmre, i tidigare böcker har han varit mer av en bifigur. Men nu får vi veta hur han upplevde uppväxten i en sekt och med en far som var sektledare. För att komma Franz närmre börjar Thor luska lite i Franz bakgrund och där finns det en hel hemligheter som Franz gör allt för att de ska fortsätta att vara hemliga. Jag är imponerad över hur författaren får ihop allt och hur hon kommer på alla galenskaper Franz gjort. Naturen och miljöerna är så väl beskrivna att jag tycker mig se Dimön tydligt framför mig, det verkar vara en magiskt fin ö. Boken är väldigt lättläst och läsningen får ett fantastiskt flow, tack vare det starka framåtdrivet och med lagom långa kapitel. Skuggan av Dimön är en bladvändare av rang! Det är med visst mått av vemod som jag lämnar Dimön och Franz nu, men också med en nöjdhet, det slutade så bra! Hela serien om Dimön rekommenderas varmt till alla som är nyfikna på sekter och dess problematik, samtidigt som de vill ha en spännande läsupplevelse!
Bokens handling tar vid vad jag uppfattar som ett tag efter att boken innan tar slut, i första hand fokuserar handlingen väldigt mycket på Thor och hans kamp med att hitta sin plats i livet samtidigt som han ännu kämpar med att klura ut sin pappa Franz. Parallellt med att man får följa med Thor och hans inre kamp får vi även hänga med Franz och hans verksamhet ute på Dimön. Men när allt är som allra lugnast dyker något från det förflutna upp, Thor gräver i hans pappas barndom och Franz gör allt för att han ska släppa det och gå vidare men är det verkligen så lätt?
De tidigare delarna i Dimön serien har varit lite upp och ner. Jag älskade de tre första delarna och gladde mig åt att Mariette Lindstein fortsatte serien efter det långa uppehållet och har samtidigt utvecklat karaktärerna på ett väldigt intressant och nyanserat sätt. Dock måste jag ändå erkänna att det känns lite som att storyn och karaktärerna har tagit sig så långt de kan och inte riktigt är så intressanta längre. Tolka mig inte fel nu, jag tycker att böckerna är väldigt bra och jag slukar dem direkt, kan knappt lägga ifrån mig dem när jag väl börjat läsa. Men jag tror att det är ett bra beslut av Mariette Lindstein att avsluta serien efter denna bok innan det blir för uttjatat och långdraget.
Men med det sagt så tyckte jag att det var roligt att läsa mer om Thor i denna bok, det känns som att den mesta fokusen har legat på Julia och Franz i de tidigare böckerna därför var det uppfriskande att läsa mer om Thor. Däremot var det även intressant att få reda mer om Franz, vad han gjorde innan han blev den kända sektmedlemmen och hur det kom sig att han blev den manipulerande och narcissistiska man som han ändå blev och fortfarande är lite än idag.
Däremot så måste jag ändå säga att jag fastnar lite i att det har hänt så himla mycket med Franz och att han har varit med om så himla många olika saker. Även om det är en fiktion med drag från Mariette Lindsteins egna liv inom Scientologerna, så vill man ju ändå att det ska vara lite trovärdigt och det är på snudden otroligt att Franz ska ha gått igenom så pass många och speciella saker i sitt liv. Men det är väl en del av mystiken av Franz Oswald och anledningen till att han blev den han blev. Jag kan dock inte låta bli att nämna att jag saknar hans andra sida, den manipulerande, narcissistiska och våldsamma sida, nu tycker jag att han har blivit lite mesig och tam. Men såklart så förstår jag ju tanken bakom hans förvandling och utvecklingen av karaktären.
Mariette Lindstein är en jäkel på att skriva spänning, intriger och får en att fastna direkt från första sidan. Boken har väldigt många intriger, tvista och överraskningar inblandat med lite kärlek, familjerelationer och det mörka förflutna. Karaktärerna är precis som tidigare väldigt bra skrivna, det är roligt att följa med under utvecklingen av dem och att få se dem växa upp och tar större del i handlingen. Karaktärerna tillsammans med storyn, miljöbeskrivningarna och hela atmosfären som förekommer i boken är riktigt bra och väldigt skickligt skrivet av Lindstein. Inte nog med detta och den intressanta vinkeln på hur familjerelationer är så lyckas Mariette Lindstein även lyfta samhällsviktiga frågor på ett väldigt bra och nyanserat sätt, mycket imponerande!
Skuggan av Dimön av Mariette Lindstein är en spännande och rapp bok som är svår att lägga ifrån sig när man väl har börjat. En bok som har en del överraskningar som tar oss vidare i historien och visar karaktärernas utveckling på ett intressant sätt. En detaljerad bok som har välskrivna kapitel och en stark handling om familjegräl, ens förflutna och kampen om att hitta sin rätta plats i livet. Har man läst de tidigare delarna i Sekten på Dimön så ska man definitivt läsa den avslutande delen med, rekommenderar starkt denna bok!