Skrivbordskrigarna

Bjurwald, Lisa

| 2012

Internet är översköljt av rasism. Hur tar vi tillbaka nätet? Extremhögerns resa från samhällets utkant till de europeiska parlamenten har skett parallellt med deras allt starkare internetnärvaro. Nätet har gett främlingsfientliga grupper och partier fritt spelrum att sprida sitt hat, i våra kommentarsfält, i sociala medier och på oräkneliga egna webbsajter. Den potentiella rekryteringsbasen har mångdubblats och barn och unga är särskilt i riskzonen för rasistisk propaganda men ingen är immun, och mycket tyder på att vi redan börjat vänja oss vid hatet. Samtidigt står polis och rättsväsende handfallna. I Skrivbordskrigarna. Hur extrema krafter utnyttjar internet utforskar Lisa Bjurwald nätets mörka sida. 22 juli-attackerna mot Norge är den yttersta konsekvensen av att blunda för nätrasismen. Självradikalisering på internet blir nu en av framtidens största säkerhetspolitiska utmaningar,...

Intressant, men rörigt. Hade kunnat redigeras hårdare.

Anna-klara Akar

2013-05-02

Om hur högerextremistiskagrupper använder internet. Mycket intressant ämne. Författaren är väl insatt i hur grupperna arbetar. Såna här fenomen stöter man på överallt på sociala medier och jag tycker vi borde bli mer medvetna och kritiska.

Så långt gott. Problemet är som jag tycker att det är väldigt mycket extremgrupper, men författaren får inte fram vilka alla de "vanliga" är som agerar på nätet. Hon exemplifierar hela tiden med Anders Breivik, och låt gå för det men för hoppninsvis är han ett undantag.
Boken känns som ett gott försök men det är som om det finns mer att säga om näthets.

Evert Nilsson

2013-04-14

En engagerad analys OCH handbok om nätnazister och problem med internet. Borde läsas av många!

Maria Eriksson

2013-02-11

En intressant bok i ett aktuellt ämne som jag läste i UNT:s version med Ulrika Knutsons kommentarer i. Bjurwald kan ämnet och har många intressanta vinklingar bl.a hur dagens medievanor lätt gör att man bara läser sådant som bekräftar ens egen världsbild. Vilket ju är en fara för oss alla, men kan bli förödande för den som bara läser Avpixlat. Tyvärr är boken lite för rörig och har för lite struktur. Helt klart är att det behövs mer forskning inom området. Det är lätt att förenkla och hat och hot bör ju skiljas åt och yttrandefriheten får inte åka ut med "badvattnet".