Skilda verkligheter

Detta är berättelsen om en stor kärlek mellan två unga människor. De kommer från olika världar. Han är arbetargrabb från Göteborg. Hon har vuxit upp i en akademisk högstatusfamilj. Han är naturvetare, forskare på hög nivå. Hon är en i den stora strömmen av andligt sökande människor i vår tid, alla dessa som längtar efter förankring i en värld av snabba förändringar. Han jagar fakta enligt vetenskapens principer. Hon är ovanligt intuitiv med en förmåga att se bakom hörnet. Det skrämmer honom. De lever i skilda verkligheter. Ändå försöker de mötas. De grälar ofta men bandet mellan dem är starkt - det sägs ju att kärleken övervinner allt. Ändå lever de i ständig rädsla att förlora varandra.

Blommiga Barbro

2024-09-29

Jan och Angelika är varandras motsatser i mycket. Ändå älskar de varandra- djupt! Och de är livrädda för att förlora varandra.
De bråkar ofta- om något så konstigt som om Gud och det andliga. Men som tur är slutar deras bråk i sängen.
De har båda ovanligt lätt för att falla i gråt.
Jan är en arbetargrabb från Göteborg. Uppväxt i en familj där man ansågs märkvärdig om man använde sig av fina och framförallt- många ord.
Angelika är från en liten by i Norrland. Hon växte upp med sin psykiskt sjuka mamma och hennes värld med goda och onda väsen och en frånvarande pappa- tills modern fick cancer och dog. Då lämnades hon över till sin faster och farbror, Martin och Katta som blev hennes nya föräldrar. Deras hem i Umeå är mycket akademiskt.
Jan är forskare med stamceller som specialitet och Angelika sjuksköterska. Han jagar fakta efter vetenskapens principer, hon söker efter det andliga. Båda två tror att deras gemensamma kärlek till varandra kan skydda mot deras olika verkligheter.
Men under en resa till Island där Angelika får se den sanna verkligheten- så börjar sakta mörkret bubbla upp till ytan för paret.
Finns det en chans för Jan och Angelika eller är deras kärlek dömd på förhand?
Här har vi ytterligare en spännande och varm vuxensaga av Marianne Fredriksson. Med ett mycket oväntat slut. Persongalleriet är stort och intressant. Bortsett från Jan och Angelika får man som läsare också bl.a.: följa: Angelikas syster Ulrika, islänningen Sigurd- matematiskt snille som faller för Ulrika, Doktor Chavez- Angelicas chef tillika Jans barndomsvän och hans mor, Lin Tang vars far piskades till döds av Maos rödgardister.
Den här boken kan jag varmt rekommendera!

Kerstin Lidström

2024-06-02

Sämsta boken på länge. Absolut inget flyt i språket. Jag tycker MF är väldigt ojämn; vissa böcker är väldigt bra, men inte denna.

Cindy Kempe

2021-07-24

Som vanligt skriver författaren på djupet. Att få ta del av olika människors dialoger där de avslöjar tankar, känslor, kunskap och ofta sina egna brister är magiskt. Jag tänkte igenom hela boken att detta är en fantastisk kärleksroman, men slutet var rätt omskakande. Om än känns det realistiskt. Den största nackdelen var nog att det gick så snabbt allt i slutet, det passade inte riktigt ihop med resten av berättelsen. Å andra sidan stärker det känslan av chock vilket ger en psykologiskt intressant dimension. Berättelsen handlar om många olika människor och krockar mellan olika kulturer, vetenskapliga skolor, klass, kommunikation etc. Men också om samhörighet över de gränserna. Varmt, utmanande och inbjudande.

K

Klara Antonsson

2014-04-20

Orkade inte läsa klart!

Elisabeth Jönsson

2011-10-06

Starkt, gripande, otäckt slut.

Maria Klamas

2009-06-07

Språket är som alltid underbart, det bara flyter fram o blir som musik för mina öron... själva berättelsen fångar mig i deras olikheter som både är deras styrka o deras svaghet, blir det deras lycka eller deras fall??