Skeptikerns guide till Jesus, del 1: Om evangeliernas trovärdighet

Jesus från Nasaret är den individ som hittills har utövat i särklass störst inflytande på mänskligheten. Kristna bekänner honom som Guds Son, muslimer betraktar honom som en profet, och i det allmänna medvetandet har han länge varit en sinnebild för kärlek. Men vad kan vi egentligen veta om Jesus som historisk person?Ända sedan Da Vinci-koden (2003) har populärkulturen översvämmats av olika teorier om Jesus, där man kommer med uppseendeväckande påståenden om nya källor eller nya tolkningar av tidigare kända källor vilka påstås förändra hela vår bild av Jesus. Skeptikerns guide till Jesus del 1är en lättillgänglig men samtidigt djuplodande resa genom historien för att söka svar på vad vi egentligen kan veta om Jesus, vilka källor vi har tillgång till och hur vi kan bedöma deras trovärdighet. Varifrån kommer informationen om Jesus? Och hur står sig evangelierna som...

Lovisa Ståtenhag

2017-04-07

Genom korta och tydligt strukturerade kapitel skriver Stefan Gustavsson om det historiska källmaterialet kring Jesus. Språket är i huvudsak lättillgängligt, undantagsvis akademiskt när det krävs för sammanhanget, vilket gör vissa avsnitt lite tröglästa. Gustavsson visar dock på ett trovärdigt sätt, med hjälp av olika källor - både icke-kristna och kristna - hur evangelierna som historiskt källmaterial är minst lika tillförlitliga som övriga samtida texter.

För mig var det tyvärr inte jättemycket ny information då jag på andra vägar hört en del av det Gustavsson tar upp om Nya Testamentets tillförlitlighet och Jesu existens, men boken tjänar ändå som en stark påminnelse om att forskare från olika läger idag är enade om att Jesus faktiskt har funnits och att det är från hans liv våra liv är formade än idag!

Skeptikerns guide till Jesus 1 - om evangeliernas trovärdighet borde med sin skärpta analys höra hemma i varje historieforskares bibliotek, men även i handen på den som med ett kritiskt öga vill utmana en eventuell tro och se hur Nya testamentet och Jesu existens tål att prövas!