Jesus frn Nasaret r den individ som hittills har utvat i srklass strst inflytande p mnskligheten. Kristna beknner honom som Guds Son, muslimer betraktar honom som en profet, och i det allmnna medvetandet har han lnge varit en sinnebild fr krlek. Men vad kan vi egentligen veta om Jesus som historisk person?nda sedan Da Vinci-koden (2003) har populrkulturen versvmmats av olika teorier om Jesus, dr man kommer med uppseendevckande pstenden om nya kllor eller nya tolkningar av tidigare knda kllor vilka psts frndra hela vr bild av Jesus. Skeptikerns guide till Jesus del 1r en lttillgnglig men samtidigt djuplodande resa genom historien fr att ska svar p vad vi egentligen kan veta om Jesus, vilka kllor vi har tillgng till och hur vi kan bedma deras trovrdighet. Varifrn kommer informationen om Jesus? Och hur str sig evangelierna som...
Genom korta och tydligt strukturerade kapitel skriver Stefan Gustavsson om det historiska kllmaterialet kring Jesus. Sprket r i huvudsak lttillgngligt, undantagsvis akademiskt nr det krvs fr sammanhanget, vilket gr vissa avsnitt lite trglsta. Gustavsson visar dock p ett trovrdigt stt, med hjlp av olika kllor - bde icke-kristna och kristna - hur evangelierna som historiskt kllmaterial r minst lika tillfrlitliga som vriga samtida texter.
Fr mig var det tyvrr inte jttemycket ny information d jag p andra vgar hrt en del av det Gustavsson tar upp om Nya Testamentets tillfrlitlighet och Jesu existens, men boken tjnar nd som en stark pminnelse om att forskare frn olika lger idag r enade om att Jesus faktiskt har funnits och att det r frn hans liv vra liv r formade n idag!
Skeptikerns guide till Jesus 1 - om evangeliernas trovrdighet borde med sin skrpta analys hra hemma i varje historieforskares bibliotek, men ven i handen p den som med ett kritiskt ga vill utmana en eventuell tro och se hur Nya testamentet och Jesu existens tl att prvas!