Skam är en känsla som någon gång drabbar oss alla. De flesta av oss har inte ord och bilder för det diffusa obehag den ger upphov till i vårt inre. Ändå påverkar skammen dagligen våra liv och färgar av sig på våra känslor och relationer. Skammen ? detta dolda själsgift ? tär på livsglädjen och självkänslan och bidrar till stress, trötthet, nedstämdhet och känslor av otillräcklighet. I Skamfilad ger prästen och terapeuten Göran Larsson en bild av skammen i dess många skepnader och hur den kan ta makten över våra liv. Men han beskriver också hur vi kan hitta utvägar ur gamla låsningar och ineffektiva levnadsmönster och ta klivet ut ur skamvrån. Därför är Skamfilad samtidigt en bok om stolthet, kreativitet och dådkraft ? och längtan efter liv. Göran Larsson är präst och terapeut, verksam vid S:t Lukas Dalarna i Falun. Han har mångårig erfarenhet som personalutbildare och föreläsare och...
2024-08-24
Efter ett tips tidigare i år tog jag mig an denna bok Skamfilad av Göran Larsson. Den har några år på nacken men fyller sin funktion väldigt bra om ämnet och att det var några år sedan den kom ut märks inte.
Jag har nog inte läst någon bok som jag kan säga påminner om denna bok.
🌿
Ämnet i boken är ju skam och först tänker man kan man skriva en hel bok om skam? Men det kan man och efter att ha läst denna bok får man en annan och djupare förståelse för just skam.
🌿
Det är en bok alla skulle kunna lära sig något av. För alla känner skam för något mer eller mindre och skammen kan följa med från generation till generation.
🌿
Man får en djupare förståelse för folks agerande och även sig själv. För som med trollen som spricker när de kommer ut i solen så händer något med skammen när man lyfter och vågar prata om ämnet och det som påverkar personen.
🌿
Boken är väldigt fint skriven och väcker mycket tankar samt ger klarhet. Gillar sista delen av boken mest.
#skamfilad
#göranlarsson