Marina återvänder till Kiruna efter ett år söderöver. Rötternas dragningskraft går inte att stå emot. Men hemma har ingen glömt det som hände, särskilt inte de strängt troende laestadianska släktingarna.Tillbaka på sina barndomsgator börjar hon ifrågasätta vem hon blivit och varför.Uppväxtens plågsamma oro för att straffas för sina synder kommer upp till ytan. Och det går inte längre att blunda för självföraktet som tvingade henne att dölja sitt ursprung.Hur ska hon kunna läka såren och vem bär ansvaret för skammen som gått i arv?Efter framgångarna med "Stöld" och "Straff" är Ann-Helén Laestadius tillbaka med den storslagna finalen på Sápmitrilogin. "Skam" är hennes egen generations berättelse, en roman om omöjlig kärlek, förlusten av identitet och språk och en längtan efter att duga.
Betyg: 5 av 5.
Den här boken, Skam, är den tredje delen i Sápmitrilogin, av författaren Ann-Helén Laestadius. Jag har även läst dom två första delarna i bokserien. Den första boken heter Stöld, och den andra boken heter Straff. Jag tyckte mycket om båda dom två böckerna, och jag tyckte mycket om den här boken. Alla tre böckerna är helt klart värda högsta betyget, även om jag tyckte Stöld var bäst, och sen Straff, och sen Skam. Alla tre böckerna är mycket välskrivna, gripande, berörande, och väldigt intressanta. Dom kan läsas fristående från varandra. Och jag kan verkligen varmt rekommendera hela Sápmitrilogin.
Jag varvade e-boksläsning med ljudbokslyssning, i 1,25 hastighet, mycket bra inläst av Katharina Cohen.