Skallben

I Skallben, Johan Brännströms femte bok om journalisten och utredaren Mikaela Sköld, har Mikaela väckts ur sin koma och påbörjat rehabiliteringen efter vad som hände i Splitter. I sviterna av skallskadan drabbas hon även av personlighetsförändringar och villfarelser. Hon misstänker att någon suttit i hennes rum på nätterna. Av personalen får hon veta att en man som sade sig vara hennes bror besökt henne. Men Mikaela har ingen bror ...  Snart börjar länkar skickas till henne. Till Darknet. Där upptäcker Mikaela till sin chock att hennes röntgenbild och patientjournaler har läckts. När Mikaela skrivs ut börjar hon nysta i vem som ligger bak­om läckan. Och snart gör hon en upptäckt som ger henne rysningar: Hurtcoreking är tillbaka. Mannen som arrangerade sadistiska red rooms på Darknet. Hon får veta att han har rymt och anar att han vill hämnas för att hon satte dit honom...

Skallben är skriven av författaren och journalisten Johan Brännström och utkom på Ordfront Förlag hösten 2024.
Boken är den femte delen i serien om Mikaela Sköld, journalisten som bytte bana och började arbeta hos polisen. Boken utspelas i lika delar Stockholm som i Härnösand.

Bokens grundhandling består av att vi får följa huvudpersonen Mikaela Sköld, den före detta journalisten som nu arbetar som privatutredare hos Stockholmspolisen med kollegan och kriminalkommissarien Stefan Jelinek.
Samtidigt som vi får följa med Mikaela inom hennes arbetsliv får vi även ta del av hennes privatliv som många gånger består av tonårstrots med dottern Vanja.

I denna del får vi följa med när Mikaela Sköld genomgår en enorm rehabilitering från sin skallskada och trauma som skedde i förra delen, terrorattentatet mot Nyhetsbyrån. En rehabilitering som är oerhört påfrestande för Mikaela och hennes omgivning. Gamla minnen tillsammans med syner plågar Mikaelas psyke och hon har svårt att släppa det gamla och blicka framåt. De gamla minnena blir ännu svårare att släppa när Mikaela och Vanja tvingas fly upp till Härnösand och Mikaelas föräldrar, Henning och Lilly.

När en händelse som sättet både henne själv och sin dotter Vanja i fara gäller det att fort sätta sig i säkerhet men samtidigt kan inte Mikaela låta bli att rota i det som varit och snart vävs de två världarna ihop till en makaber händelse.

Bokens karaktärer består av huvudkaraktärerna Mikaela Sköld och hennes dotter Vanja Sköld, samt poliskommissarien Stefan Jelinek som arbetar på Grova Brott i Stockholm. I denna bok får vi även bekanta oss mer mer Mikaelas föräldrar, Henning och Lilly samt hennes barndoms vänner, Sanna, Judith Emelie och Joel. Den sadistiska och råa karaktären Dragan Ratkovic får vi även bekanta oss med igen, inte ett så glatt återseende dock.

Bokens handling är lite annorlunda till skillnad från hur de tidigare delarna har varit. Tidigare har det varit mycket fokus på ett fall som Mikaela och Stefan utrett tillsammans, även om det har varit en del kopplingar till deras privatliv så har det varit ett enskilt fall. I denna bok får vi ta del av en skörare och mer privat Mikaela, en kvinna som kämpar för att återställa sin kropp och psyke samtidigt som hennes djupaste minnen kommer upp till ytan och hennes värsta farhågor blir sanna.
En kamp för att överleva utanför sjukhusets väggar blir dubbelt så viktigt, inte enbart på grund av skallskadan och det handikapp som hon nu lider av, utan även en kamp för att hålla sin dotter levande och bort från den ondska som en gång var så nära att sluka henne.

Som läsare hoppar vi direkt in bland rehabilitering, sjukhus, vårdare och en dyster och tung stämning, en rätt seg start som inte riktigt gör att jag får upp intresset direkt. Tempot är definitivt lägre i denna bok, något som är förståeligt men som är lite frustrerande att läsa då jag gillar rappa och fartfyllda böcker.

Däremot har jag full förståelse för att denna del i bokserien har ett lugnare tempo och att Brännström låter spänningen byggas upp om än lite för lång startsträcka innan bokens spänning äntligen kryper fram. För tempot i boken fortsätter relativt segt en bra bit in och tar inte direkt fart förrän mot slutet av boken, då kommer äntligen spänningen och överraskningarna in och boken lever upp.
Det är tydligt att denna bok är en "knyta ihop säcken" del i bokserien och det är intressant att se hur de olika delarna knyts ihop i slutet men tyvärr var det en väldigt utdragen och seg handling som inte riktigt var till min belåtenhet.

Boken är uppdelad i tre olika delar, del ett som handlar om Mikaelas rehabilitering på rehab hemmet, del två som följer Mikaela och Vanjas vardag när hon fått komma hem och del tre som består av flykten och den stora kampen om liv och död.
Inblandat i de olika delarna får vi även tillbakablickar från Mikaelas ungdom och den omtalade resan till Mallis med sina barndoms väninnor.

Johan Brännströms femte del i Mikaela Sköld serien är välskriven på så sätt att kapitlen är långa och detaljerade med bra dialoger. Handling är spännande, om än lite seg i starten och har en bra knorr på slutet som knyter ihop många lösa trådar. Karaktärerna är invecklade och till viss del svåra att förstå sig på, något som inte alls behöver vara negativt.
Mikaela Sköld är en karaktär som har många lager och är svår att fått ett riktigt bra grepp om, även om man i denna bok får se en helt annan del av hennes personlighet och karaktär finns de många lager kvar att dra av.

Trots att det är många lösa trådar som knyts ihop i slutet av boken är det något som fattas enligt mig, det är en spännande och bra bok med överraskningar men ändå tycker jag att tempot är lågt med sega och utdragna kapitel som gör att det är svårt att ta sig framåt i boken. Jag har tidigare uppskattat Mikaela Sköld och de andra karaktärerna, första boken i serien, Feber, 2020, var en stor favorit för mig men tyvärr så har jag blivit mer och mer besviken på serien efter det. Så att Johan Brännström tar en liten paus från Mikaela Sköld tror jag är en bra idé och det ska bli spännande att se vad han nu hittar på för någonting!

Skallben av Johan Brännström är en invecklad, spännande och komplicerad bok som har en del fartfyllda partier men som överlag är rätt seg och långdragen. Karaktärerna är intressanta och det är spännande att lära sig mer om Mikaela och hennes förflutna, däremot kändes boken seg och inte alls lika fartfylld som de tidigare böckerna i serien har gjort, en liten besvikelse för mig.
Förutom att boken var lite seg var den välskriven med detaljerade karaktärs och miljöbeskrivningar, komplicerade karaktärer som kompletterade varandra bra och en knorr på slutet som var väldigt oväntad men bra!

Monica Bäckelin

2025-01-18

Inte lika bra som tidigare men ändå läsvärd, betyg 3,5.