Sjukhuskatten Oscar

Dosa, David

| 2014

Förord av Nils Uddenberg, författare till Gubbe och katt. Det är vårdhemmets sjuksköterskor som först märker det. Gång efter gång vet den buttra katten Oscar något som vårdpersonalen inte vet. När en patient inte har långt kvar, hoppar Oscar upp i sängen och håller patienten sällskap de sista timmarna i livet. Läkaren och geriatrikern David Dosa tror inte riktigt på det, han är ju utbildad naturvetare och skeptisk till den här sortens påståenden. Men det händer gång på gång och till slut kan han inte längre blunda för Oscars ovanliga gåva. För att gå till botten med frågan börjar han samtala med sin personal och sina patienters närstående. Samtalen ger honom insikter som han skriver...

elinore järlehag

2016-08-04

Sorglig och allvarlig bok om en fruktansvärd sjukdom, demens. Davis Dosa berör med sitt sätt att skriva och berättelserna är medtagande. Spec kap. 20 gav tårar i mina ögon.
Det behövs mer djur inom äldrevården!

I

Inger Jonsson

2016-04-03

Ett viktigt, mänskligt (även om det till stor del handlar om en katt) inlägg i debatten om äldrevård. Och visst har djur gåvor, som vi människor inte har.

Ma Coon

2015-11-29

En mycket fin och varm, om än sorglig, berättelse från livet.

Annika Olsson

2015-05-18

Värmande liten bok om katten Oscar och vården av demenssjuka. De sjuka med sina anhöriga där varje berättelse griper tag och Oscar med sitt "sjätte sinne" och empati som tröstar och vakar. En fin och mysig läsning (lyssning).

Britt-Marie Kullin

2014-07-03

En mycket fin liten berättelse om en katt på ett vårdhem för demenspatienter.

Mycket gripande var boken, och jag blev väldigt tagen av den. (Kanske lite extra för att min egen mamma har Alzheimers).

Rekommenderar boken till alla, men kanske allra mest till anhöriga till demenssjuka, och till kattälskare.

Jag älskar katter, har tre stycken själv och blev enormt glad när jag fick denna som recensionsexemplar från Bokfabriken. Boken är lättläst och intressant, inte bara om man är kattälskare utan jag vill påstå att alla som jobbar med äldre bör läsa den. Den tar upp demens vilket är en sjukdom som inte bara berör den som drabbas, utan även anhöriga. Sjukdomen gör att personen inte blir densamma som innan, en del blir rent av elaka.
De fann avsnitt i boken som var oerhört gripande och då fick man ta fram näsduken. Men jag rekommenderar alla att läsa den och fram för mer katter i vårdhemmen och äldreboende.