Sjömannen som föll i onåd hos havet

Mishima, Yukio

| 2004

Flag from sv

126


Noboru är ingen vanlig trettonåring. Inifrån en trång och mörk byrå observerar han med svartsjuk blick sammansmältningen av två kroppar. Det är hans vackra mor, änkan Fusako, och den tystlåtne och väderbitne sjömannen Ryuji som funnit kärleken hos varandra. Tillsammans med sina gängkompisar bestämmer sig Noboru för att ställa Ryuji inför rätta. Yukio Mishima (1925-1970) var en av Japans mest produktiva och internationellt mest uppmärksammade 1900-tals författare. Han skrev åtskilliga noveller, romaner och skådespel varav flertalet översatts till svenska. Sjömannen som föll i onåd hos havet (1963, på svenska 1967) är en psykologiskt laddad och stilistiskt fulländad roman - allmänt ansedd som ett av hans mest engagerande verk. Denna nyutgåva är försedd med en inledning av Ragnar Strömberg.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

L

Lars Andersson

2015-02-21

Betyg

Välskriven, inget att klaga på, halvhyggligt intressant handling.

Linda Åslund

2013-01-19

Betyg

En bok som får mig att känna obehag. Psykopatiska inslag, och man får aldrig riktigt veta hur det går, eller på vems sida författaren står. Ändå välformulerad, egensinnig. Är glad att jag läste den för den lämnar mig inte så snabbt.

FranZone c”,)

2012-09-16

Betyg

Började så som en 5:a...

Elias Chougui

2012-04-29

Betyg

Riktigt bra! Man fick en fantastisk inblick i det japanska samhället.

Liza Bolin

2012-01-24

Betyg

finstämd, brutal, hårdnackad, poetisk, vacker. en riktig överraskning efter att jag läste Sol och Stål för ganska många år sedan och gillade den sådär. en sjöman lämnar havet för en kvinna, vilket kvinnans son (som är i en fascinerande och skrämmande beskriven våldscirkel) inte uppskattar.

Kenneth Olausson

2010-11-03

Betyg

I en stilsäker roman gestaltas den katastrof som överspända pojkars föreställning om den egna överlägsenheten kan leda till. Pojkar, vars hjärta av sten sannolikt kommer att sänka dem själva i bitterhetens och cynismens hav.