Sista sången från Möllevången

Hansén, Stig

| 2017

Flag from sv

1


Möllevången. Mitt i Malmö. Där växte arbetarrörelsen fram. Där råder full handel. Där demonstreras det. Där nns hela vida världen. Där skrivs rubriker. Där vet man att man lär sig leva genom att leva. Där har kullerstenar- na mycket att berätta. Det är därifrån Stig Hansén kommer. I hans pass står det inte att han är född i Malmö, utan att han är född på Möllevången. Hans föräldrar bodde där. Hans farmor bodde där och det var hos henne han trä ade sin pappa när hans föräldrar hade skilt sig. Men vem var hans farfar? Inte mannen som påstods vara det i alla fall. Nu ger Stig Hansén sig på jakt e er svaret på den gåtan samtidigt som han jagar sig själv och Möllevången och de döda han försöker skaka liv i och upptäcker att det alltid är någon som säger något som man måste svara på. Med pariserhjulet i magen tar han med varma händer tag i Möllevångens och sin släkts historia för att skapa ordning...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Björn Öijer

2017-10-14

Betyg

Vemod och sorg i Malmös hjärta

Författaren Stig Hansén söker sina rötter i Malmö. Det blir en vemodig resa i en pojkes uppväxt och en sorgesång över frågor som kan ställas om och om igen utan att få något svar. Vem är hans biologiska farfar? Varför tog fadern livet av sig?

Runt millennieskiftet, när Stig Hansén var drygt 40 år, skrev han tre böcker om sin frånskilda och frånvarande pappa. Saknaden rider honom fortfarande när han nu passerat 60. I den nya boken räknar författaren ut att han troligen inte träffat sin far mer än fem dagar allt som allt, uppdelat på sporadiska och korta umgängen mellan pappans vistelser på kåken.

Träffarna skedde oftast på Stigs farmors initiativ och i hennes lägenhet i närheten av Möllevångstorget. Farmodern erbjöd en trygghet som Stig aldrig fick i relationen med pappan. Men hon tog med sig en hemlighet i graven. Förgäves hade Stig vädjat och pressat henne - till och med på dödsbädden - att berätta sanningen om vem som var sonens biologiska pappa. Inte heller farmoderns väninna från ungdomsåren kan med bestämdhet räta ut frågetecknen.

I Stigs ådror flyter blod från arbetarklassen på fädernet och tysk efterkrigsgeneration på mödernet. Han känner respekt och kärlek för kvinnorna i båda släktleden. Arbetsamma och strävsamma och egenförsörjare.

I passet hans står Möllevången som födelseort, inte Malmö. Ett faktum med stark symbolisk häfta. Stadsdelen och framför allt torget är centrum i pojkens och tonåringens värld. Här bland kullerstenarna finns minnesspår av arbetarrörelsens gryning, av demonstrationer och strejker. Torget är en levande handelsplats med frukt och grönsaker varvat med mer skumma aktiviteter. Här på en bänk inleder han också en förälskelse, som kulminerar i ett samlag i en närbelägen tvättstuga. Allt skildrat med oskuldens naivitet och längtan i förening med en sexuellt mer erfaren partner.

Som prosaist leker Stig Hansén gärna med språket, tänjer ut vokaler eller kastar om bokstäver så att likalydande ord får kontrapunktisk effekt. Han saknar malmöskildraren Kristian Lundbergs ursinniga berättarfrenesi, talar i ett mer dämpat och reflekterande tonläge. En poetisk klangbotten har de gemensamt.

Stig Hansén har även en musikalisk ådra. Han diktar sig fri från ångest till gitarrens rytmer, svävar mot himlen och har drömska replikskiften med sin döde far. Vemod och sorg i en försonande utandning gör denna självbiografiska roman mycket läsvärd