En ung kvinna försvinner spårlöst när hon är på väg hem från en utekväll i Köpenhamn. Sex år senare dyker ett foto av henne upp på nätet. Hon sitter i en okänd bil, med rufsigt hår och stressad blick. Kort därpå läggs en ny bild ut, denna gång på en kvinna som varit försvunnen i sjutton år. Deras öden vävs oväntat samman med en känd skådespelerskas flytt till Österlen.Tess Hjalmarsson, chef för Skånes Cold Casegrupp, har tvingats bort från sin tjänst på grund av ett misstag. Men när profileraren Carsten Morris ber om hennes hjälp kastas hon in i den dramatiska utredningen kring bilderna och de försvunna kvinnorna.Tina Frennstedt vann Crimetime Award för bästa debut med den första boken i sin populära Cold Case-serie. I Sista bilden tar hon dig med på en pulshöjande resa fylld av överraskande vändningar. Inspirerad av verkliga fall levererar hon nervkittlande spänning...
I augusti, när jag fick Sista bilden, som är fjärde delen, från förlaget, så hade jag bara läst den första boken i serien. Eftersom jag är jag så ville jag ju läsa dem i ordning, vilket betydde att jag fick göra ett litet race. Lyckligtvis så är detta väldigt bra böcker, så det var inte speciellt betungande.
Tina Frennstedt faller inte i en enda deckarfälla enligt mig. Det är så otroligt skönt med en deckare som fokuserar på polisarbetet. De privata problemen finns där, men bara i bakgrunden, och det kommer in på ett mycket naturligt sätt och på en bra nivå. Det känns också oerhört uppfriskande med en polis som känns "normal". Helt utan knepiga och överdrivna egenskaper (som oftast passar dåligt med en polis) bara för att vara "intressant". Jag önskar att alla bokpoliser var sådana. Och äntligen en författare som använder prologen på ett korrekt sätt, tycker jag. Med händelser som utspelar sig innan boken egentligen börjar. Inte efter.
Som vanligt i den här serien så hämtar Sista bilden en hel del inspiration från verkligheten, inte bara vad gäller själva fallet. Även podden, helt utan någon tanke på etik eller moral, känns igen. Samtliga fyra böcker har varit mycket välskrivna och det gäller både intrig, miljö, karaktärer och upplösning. Om du missar den här serien, skyll dig själv. Nu är min enda undran när nästa bok kommer.
OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2023/11/bok-sista-bilden-av-tina-frennstedt.html
Betyg: 4 av 5 - 📚 - Den här boken, Sista bilden, är den fjärde boken i Cold Case-serien av författaren Tina Frennstedt. Jag har läst dom tre tidigare böckerna, och tyckt om dom alla tre. Och jag tyckte även om den här senaste boken, som hade ett spännande och oförutsagt fall. Jag gillar huvudpersonerna i böckerna, så jag kommer helt klart att fortsätta att följa bokserien, och jag kan rekommendera dom. Jag lyssnade på boken, som var bra inläst av Mirja Turestedt.
Boken är den fjärde fristående delen i Cold case-serien med Tess Hjalmarsson som huvudkaraktär. Jag har inte läst alla delarna i serien, men nu måste jag nog läsa/lyssna ikapp.
En ung kvinna försvinner spårlöst och sex år senare dyker ett foto av henne upp på en hemsida. Kort därpå dyker ännu en bild upp - på en kvinna som varit försvunnen i sjutton år. Tess kopplas in i den dramatiska utredningen för att försöka ta reda på vad som hänt kvinnorna.
Jag tycker om huvudkaraktären Tess, hon är en vanlig, mänsklig människa med vanliga, vardagliga problem och hon framställs inte en supersnut. Jag tycker om att följa henne både i det polisiära och i det privata. Finns en bra balans där tycker jag och det är spännande att följa.
Bra, spännande berättelse med bra tempo och driv. Boken är svårsläppt och flera oväntade vändningar som jag inte väntade mig dök upp. Sånt gillar jag!!
Välskrivet, snyggt uppbyggt och sååå värd att läsa!
2023-10-05
Det är den fjärde i serien Cold Case. En serie man helt enkelt inte får missa.
Boken utlovar nervkittlande spännen och det gör den.
Precis som i de tidigare böcker i serien kastas man in i handlingen redan från början.
Storyn nystas upp i ett rasande driv till en fängslande story.
Högt tempo, spännande intrig, bra miljöskildring, klurigt och kusligt med en hel del vändningar och sticker verkligen ut.
Ljudboken är uppläst av Mirja Turestedt.
2023-09-28
Serien Cold Case är riktigt bra.
Spännande, välskriven och intressanta karaktärer. Betyg 4,5 ser fram emot nästa.