Simon och ekarna

Fredriksson, Marianne

| 1994

Flag from sv

2053


Simon Larsson växer upp någonstans mellan Långedrag och Nya Varvet i ett Göteborg som präglas av kriget. Förbi hans fönster drar vita lejdfartyg med blågula flaggor målade på bordläggningen ut mot Kattegatt och minfälten. Simon är jude, adoptivbarn i en arbetarfamilj. Hans pappa är socialdemokrat, arg och stark. Men det är modern som dominerar hemmet med sin trygghet och sin värme. Hon är kanske en av dessa få människor som förstått vad kärlek är, att den inte kan odlas, ges näring och vatten eftersomden bara är frånvaron av rädsla. I arv får Simon den självklarhet som en bra mamma kan ge, men också den skuld som så ofta är godhetens följeslagare. Det är en händelsemättad roman. Men bakom väven...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

A

Anna Björk

2021-10-04

Betyg

.

Cindy Kempe

2018-10-12

Betyg

Jag blev positivt överraskad av denna helt fantastiska bok! Jag hade inga direkta förväntningar utan hade bara hört att den var en "måste-läsa-bok". Och nu när jag har läst den måste jag bara hålla med. Språket i denna dynamiska relationsroman är så målande och vackert att jag njuter boken igenom. Dialogerna, tankarna och hur relationerna är så berörande att jag faktiskt fick tårar i ögonen vid flertalet tillfällen. Den här berättelsen träffade rakt i hjärtat och det var bitterljuvt när den tog slut. Den berör även det ogripbara, det onämnbara och det obegripliga. Sådant som är svårt att helt utesluta men som inget bevis finns för. Och i boken nämns att saker och ting förlorar i värde när de värderas och namnsätts och i det här fallet känner jag lite att mina ord inte räcker för att beskriva vilken läsupplevelse boken var för mig. Den måste upplevas.

M

Maja

2018-09-16

Betyg

Fin historia. Härlig att läsa högt

W

Wilma Arvidsson

2018-06-05

Betyg

Mycket bra och läsvärd!

J

Johanna Skott

2017-12-23

Betyg

Stor läsupplevelse

M

michael sivenbring

2016-10-24

Betyg

Bra men hypen är större än bokens riktiga värde.

Hanna Håkansson

2015-09-24

Betyg

Så underbart oförutsägbar. Det är mycket vackert hur boken tar med läsaren ifrån det vardagliga till det allt djupare planen hos en människa, de delar av oss själva som endast kan nås genom konsten och tron. Mycket läsvärd!

M

Madde Basko

2014-04-24

Betyg

Boken är en djupsinnig resa in i det mörka och ut igen. Man lär känna karaktärerna inifrån och tar del av deras mänsklighet.
Mycket fin bok som berör, men rädslan är lite uttjatad.

Emma

2013-10-28

Betyg

Vilken fantastisk bok. Den är egentligen enkelt skriven... Men vissa meningar är så kloka och vackra och jag läser dem flera gånger för att ta in vad det står. Det här är ingen bok jag glömmer i första taget. Om Karin med sorgens ögon som lyssnar på folk vid sitt köksbord, långtradarchauffören Andersson som ingen hört talas om, skulden som aldrig kan betalas, ord som inte kan förklara men befria. Om saker som verkar ske av en slump men kanske inte är någon slump, utan jag tänker att det är just i det lilla som man kan begripa livets storhet... Så mycket vishet i en liten bok.

S

Sara Frimodig

2013-09-23

Betyg

Gripande och fängslande bok som var en fröjd att läsa! Boken var filosofisk och välskriven, men ibland kändes den lite platt. Det var en fin historia och jag läste den med en sån där mysbra känsla i magen.

Lenita Åberg

2013-08-23

Betyg

tog det i felaktig ordning då jag såg filmen först och därefter läste boken. men jag tyckte om de båda hemskt mycket. jag gillade det enkla språket i boken och partierna där simon och karins känslor beskrivs väldigt detaljerat och vackert.

A

Anki Vincent

2013-07-20

Betyg

För ovanlighetens skull tyckte jag filmen var bättre än boken.

Jessica Nilsson

2013-06-06

Betyg

Fantastisk

Anna-Karin A.

2013-04-20

Betyg

Fantastisk bok

Tobbe Fransson

2012-12-17

Betyg

Kanske hade jag förstått boken bättre om jag sett filmen. På det hela ett ganska osympatiskt persongalleri. Antisemitism. Brytningstid. Från fattigdomssverige till välfärd. Musik. Drömmar. Välskriven men inte min typ av bok.

Linda Åslund

2012-09-20

Betyg

Jaha, hade inte väntat mig att den skulle beröra så. Att så pass mycket känsla ur texten kunde bevaras i en kortare variant och med ett lättläst språk. Kanske har det att göra med att jag hittills alltid har berörts av Marianne Fredrikssons berättelser, men tycker att hon ibland har ett lite väl blommigt, adjektiv- och adverbkryddat språk. Här var blommigheten borta. Men storyn var kvar. (Läs dock mitt blogginlägg, om att jag just nu jobbar för Lättläst, men jag vill ändå säga att jag blev hemskt positiv till boken ... http://www.boktipset.se/blogg/lindlund/2012/09/20/100-bocker-pa-tre-manader/) Bra roman att sätta i händerna också på mindre läsvana personer, den fångar in, fängslar.

Fredrik Axelsson

2012-07-25

Betyg

På vissa ställen är boken fantastisk. Det var länge sedan jag läste en som berörde så, men boken tappar mitt intresse lite för ofta toppbetyg. Stark 4, blir intressant att se filmen.

A

Ann Boström

2012-06-28

Betyg

Tyckte boken var bra och filmen har fått mig att minnas känslan.

Marcus Lundqvist

2012-06-14

Betyg

Vill säga att jag älskade boken och uppskattade släktskildringen som parallellt samspelar med tiden de lever i. Men njaa.. jag vet inte, är väl inte tillräckligt emotionellt utvecklad antar jag.

En väldigt underhållande bok som handlar om inget mer exotiskt (eller det mest exotiska som finns) än ett enkelt liv. Därav 3an!

Elisabeth Karlberg

2012-05-26

Betyg

Läste boken, såg filmen och läste boken igen. En underbar bok och en bra film men boken är bättre. Man kommer Simon, Karin och alla de andra personerna närmare i boken. Men så är det ju oftast. En bok jag kommer att värdera högt länge. länge. länge.

A

Agnetha Vesterdahl

2012-05-19

Betyg

Fantastiskt bra, ett fängslande släktdrama

Marita Ryen

2012-03-16

Betyg

En fin och annorlunda berättelse med ett vackert språk.

Emma Hortlund

2012-02-17

Betyg

Boken handlar inte om någon speciell händelse utan man får följa Simon under flera år i hans liv där det händer många olika saker. Ekarna tycker jag egentligen inte har särskilt stor roll i historien. För egen del hade boken lika väl kunnat heta Simon och Isak, men Simon och ekarna är ju en väldigt snygg boktitel.

Jag har svårt att sätta fingret på vad jag tycker om den här boken. Emellanåt tycker jag att språket är vackert och att det är en fröjd att läsa, emellanåt bara att det är för komplicerat och rörigt. Emellanåt tycker jag att historien är lugn och gripande och emellanåt att det bara är långtråkigt.

Nu när jag har läst ut boken känner jag bara att det är skönt att den är slut, jag tror inte att den kommer att lämna något bestående intryck.

H

Helena Lind

2012-02-13

Betyg

Fin bok med många gripande personporträtt. Jag läste boken första gången i gymnasieåldern och tyckte den var helt fantastisk med sin blandning av realism och undersökande av livets gåtor. Vid en omläsning nu blir jag inte lika tagen, men jag tycker fortfarande det är en väldigt bra bok och kommer att bära med mig bokens karaktärer ett bra tag.

Kamali 

2012-01-19

Betyg

Fredrikssons språk är porlande som en fjällbäck, brusar ibland högre likt en älv. Ömsom mjukt, ömsom hårt men alltid med en otvivelaktig tydlighet. Fantastisk roman att minnas. En mycket stark fyra.

Sofies bokblogg

2012-01-02

Betyg

Inte alls som jag tänkt mig, inte alls lika mycket krig och svårigheter. Men en bra historia med många tänkvärda tankar. Tycker dock att det är svårt att få en samlad bild av vad det handlar om. Ganska spretigt. Får ändå bra betyg för en fin läsupplevelse.

V

Victoria Antonsson

2011-07-16

Betyg

Helena Brodin läser fantastiskt bra, och visst var boken bra, men jag tycker inte författaren lyckas knyta ihop säcken. I slutet blir den bara långdragen och tappar fokus.

hanna säkkinen

2011-03-15

Betyg

läste den som skolarbete och kom på att den var bra när jag var klar

- Tonårsboken

2010-05-30

Betyg

Är så glad att den ska bli film!! För det första är det en fantastisk bok, för det andra så ska en av mina vänner vara med i den. Ska bli oerhört spännande se!

Y

Yoko Amos

2009-07-14

Betyg

En av de bästa inom svensk fantasy.

Merja Svan

2009-06-11

Betyg

Minförsta bekantskap med Fredriksson, jag lyssnade på boken som ljudbok, sedan var jag bara tvungen att läsa om den på riktigt...det är många år senan jag läste boken nu, men berättelsen finns kvar i minnet ändå, det tycker jag kännetecknar en bra bok!

Maria Klamas

2009-06-10

Betyg

Detta var den första Marianne Fredriksson bok jag läste, det är många år sedan och jag kan inte säga att jag minns oerhört mycket av innehållet egentligen, men jag minns hur fångad jag blev av det vackra språket, meningarna som bara sög sig fast i mig och tog mig med på nya äventyr... en av få böcker jag faktiskt kan tänka mig att läsa om igen