Det är inga stora saker Ann begär av livet, bara att sönerna skulle hälsa på i Sverige och föräldrahemmet i skogsbrynet någon enstaka gång. Ett besök från dem skulle bli ett avbrott i den grå vardagen som hemmafru. Medan hon sköter i stort sett allt går hennes make Kjell mest omkring och gör det han har lust med. En sommarkväll när Ann och Kjell som vanligt dricker kaffe på altanen och blickar ut över Bjäre, störs fågelkvittret oväntat av hög musik. Den kommer från herrgården en bit bort där det unga paret från Stockholm har inflyttningsfest. Ann och Kjell skyndar dit då grannen Göran hotar med att stoppa oljudet med hjälp av sitt jaktgevär. Efter den kvällen blir inget sig likt i den förut sömniga skånska idyllen. Nya relationer skapas och redan befintliga ändrar karaktär. Ann väcker liv i gamla intressen medan Kjell tar sig an ett uppdrag. Kanske är de lyckligare var och en för sig?...
Välskriven och berörande!
Det är alltid något speciellt att läsa en bok som utspelar sig i en hembygd. Delar av denna utspelar sig tom i mitt vardagsrum skulle man kunna säga.
"Simma i vinterskog" börjar lite trevande men den tränger längre och längre in i mitt medvetande efterhand som jag läser. Intrigen är berörande och manar till eftertanke. Vad händer i ett förhållande när barnen blir vuxna och flyttar hemifrån? När dynamiken rubbas och man måste hitta nya roller gentemot sin partner?
Åsa Hallengård är skicklig med pennan och balanserar upp det tunga och djupa med humor och varm vänskap. Karaktärsgestaltningarna är mycket bra och känns verkligen genuina. Jag tror att det är många som kan känna igen sig i Anns situation, även jag nickar och ler igenkännande åt vissa saker. Även miljöskildringarna är härliga och gör absolut Bjärebygden rättvisa, säger jag som visserligen är lite partisk.
"Simma i vinterskog" är en perfekt bok för din bokklubb då det dyker upp många tankar och funderingar medan man läser.
Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Det är en lite annorlunda berättelse om livet när barnen flyttat ut och inte hälsar på så mycket som man skulle vilja, om att ta varandra för givna och att inte riktigt känna igen sig själv. Vad är det egentligen man vill med livet?
Ann och Kjell går om varandra känner jag. Han tar henne för given, hon trivs inte alls med livet som det är. Barnen är vuxna, bor på andra sidan jorden och hälsar väldigt sällan på. Ann känner sig nog rätt ensam. Men hon har simningen som hon älskar och den kommer att få ta mer plats i hennes liv.
Jag tycker om det vardagsnära i boken. Små detaljer som gör läsningen till en njutning. Åsa skriver med värme och igenkänning, det är lättläst och svårsläppt. Det är både humor, allvar och sorg blandat i en bra mix och Åsa beskriver och gestaltar både relationerna mellan de olika karaktärerna och miljöerna så bra. Jag både berörs och blir förbannad på dem! Hur svårt ska det vara att säga vad man tycker?
Boken tar upp livets djupa ämnen, kärlek som kanske stannar upp, blev livet som man hade tänkt och saknad efter sina barn. Barn som man vill ha bättre kontakt med men av olika anledningar inte har. Både Ann och Kjell utvecklas och förändras under läsningen och både växer och ser varandra på ett annat sätt.