SIGNERAD Lucia är död

SIGNERAD UPPLAGA Från författaren till Döda kvinnor förlåter inte och Död mans kvinna. Vinnare av Adlibrispriset i kategorin Årets spänningsroman 2024, och Storytel Awards 2025 i kategorin Spänning.       Tredje delen i Sekelskiftesmorden Fyra kvinnor för alltid sammansvurna av en mörk hemlighet i sekelskiftets Stockholm. I ett snöbeklätt Stockholm i december 1897, pulsar Fredrika mot sin nyöppnade detektivbyrå på Södermalm. Edit har lämnat ett tungt år bakom sig, och fått en nystart som retuschös i en fotoateljé. Hela staden förbereder sig inför den stundande julen. Men Lucianatten är kall och hård trots alla tända ljus. När en ung kvinna från Dalarna, inrest till huvudstaden för att arbeta, försvinner spårlöst blir det en kamp mot klockan för att finna henne. Fredrika och de andra kvinnorna på Krukmakargatan anar att det ligger mer bakom försvinnandet...

Serien blir bara bättre och bättre!
Redan efter några sidor i Lucia är död av Katarina Wennstam känner jag hur stämningen griper tag i mig. Serien Sekelskiftesmorden har vuxit för varje del, och här blir det ännu tydligare hur skickligt Wennstam förenar spänning med historisk gestaltning. Intrigen är både nervig och fylld av oväntade vändningar, men det är miljöerna och språket som gör läsningen så levande.

Stockholm kring sekelskiftet målas fram med en detaljrikedom som känns verklighetstrogen: kläderna, dialogerna, ljuden och dofterna, allt bär en ton som gör att jag nästan som om jag kliver in i en tidsmaskin. Tempot är något högre än i de tidigare böckerna, vilket ger berättelsen en extra drivkraft utan att förlora den historiska tyngden.

Jag uppskattar särskilt hur Wennstam låter karaktärer från olika samhällsklasser mötas och samspela. Det ger både djup och trovärdighet åt skildringen, och gör att jag som läsare får en bredare bild av sekelskiftets Stockholm. Lucia är död är helt enkelt en välskriven och stämningsfull roman som stärker serien ytterligare.

Som tidsskildring och Stockhomsskildring är detta mycket bra! Men som kriminalroman? Svagare tycker jag. Det blir liksom ett sidospår. Även karaktärernas utveckling upplever jag stannat av lite, men jag vill fortsätta följa dem!

Fenomenal, spännande, gripande, oförutsägbar.