Shoo bre

Foley, Douglas

| 2003

Flag from sv

115


Sällan får vi ta del av en berättelse med samma nerv och energi som Shoo bre har. Här skildrar författaren till Ingen återvändo livet i förorten med en äkthet och med en kärlek till människorna som bor där. Beskrivningen av centrum, sjön, höghusen och skolmatsalen och skåphallen biter sig fast. Det är vårtermin i nian och Elias och Oscar ser ljuset. Snart är resten av livet deras. Men våren blir inte som någon av dem tänkt sig. Inte på långa vägar. Oscars arbete med skoltidningen och hans engagemang i elevrådet tar en tvär vändning när klassen får en ny svensklärare, Kristina. Det som har hänt en miljon gånger händer igen: en elev dagdrömmer om sin lärare under lektionerna. Men för Oscars del slutar det inte med dagdrömmar. Hans förälskelse är högst verklig. För Elias del börjar terminen bra. Hans brorsa är fortfarande på ungdomsanstalten så han får rummet hemma för sig själv, han...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Skrotmagnet

2011-04-20

Betyg

Den här boken var både verklighetstrogen och osannolik på samma gång. Känslorna och karaktärerna som beskrivs i den kändes högst verkliga, jag kom på mig själv med att tänka "nej, NEJ, gör det inte" över flera av karaktärerna.

Samtidigt..hur troligt är det att en lärare efter så kort tid bjuder hem en elev på middag och VIN? Hur är det möjligt att en relativt nybakad lärare på en ny skola kan ha det omdömet? Jag är ledsen om jag låter som en "nitpicker", men även om jag inte betvivlar att det förekommer, så verkade historien om Kristina och Oscar innehålla stänk av orealism.

Språket är bra, om än lite VÄL tryfferat med uttryck av typen "bre", "guzzar", "bazza" och så vidare. Inget fel i sig, men blir det för många som i det här fallet, så kan det verka aningens forcerat, som om författaren ansträngt sig för att trycka in så många ungdomsuttryck som möjligt för att understryka att de är ungdomar.

Men resten...resten var bara wow. Douglas Foley har som vanligt ett absolut gehör för ungdomsångesten som syns och inte syns.

M

Marie Merenius

2010-05-01

Betyg

Läsvärd ungdomsbok med många diskussionstankar