Sexualitetens historia 1

Foucault, Michel

| 2002

Flag from sv

75


När Michel Foucault dog 1984, 57 år gammal, var han en av de mest betydelsefulla och kontroversiella personerna i den intellektuella världen. Med arbeten som Vansinnets historia, Vetandets arkeologi och Övervakning och straff hade han skaffat sig en självständig ställning och ett ansenligt inflytande. Han var lärd, orädd och politiskt aktivt. "Sexualitetens historia" (i tre band) kom att bli hans sista verk. Utgångspunkten för det första bandet, Viljan att veta, är varför vi så insisterande hävdar att vi är sexuellt förtryckta. Foucault analyserar de ideologiska faktorer som genomsyrat maktens tal om sexualiteten. En förutsättning i det talet är att det finns en sanning att uppdaga om sexualiteten i oss och att den kan framträda i bekännelsens form. Makten vill veta, och den lyckas inte sällan göra sin vilja till vår egen. Från att ha betraktat sexualiteten som syndfull talar människan nu...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Stefan Hall

2010-10-12

Betyg

Omskakande.

En parentes, måhända, men boken är förhållandevis lättillgänglig (i jämförelse med hans "arkeologier"), det känns som att man möter en Foucault som tänkt färdigt innan han gav ut boken.

Johannes Soldal

2010-03-11

Betyg

Mycket intressant. Boken är hopplöst strukturerad och ibland använder Foucault termer som han definierar först hundra sidor senare. Men ändå klart läsvärd.