Sex, drugs and cocoa puffs

Klosterman, Chuck

| 2004

Flag from en

38


The author of Fargo Rock City explores a range of modern cultural phenomena, including Internet pornography, tribute bands, baseball rivalries, and reality television, as he explores the role of the media in American life. Reprint. 100,000 first printing.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Lars Willfors

2014-09-23

Betyg

Som helhet betraktad inte jättebra, men när Klosterman är som bäst är han en fotnotsputtrande korsning av Toby Young och Fredrik Strage. Ibland går hela kapitel över huvudet på mig, eftersom stilen i så hög grad beror på referenser till amerikansk populärkultur. Bäst blir det i texten om musikkonferensen i Seattle, som alla som sysslat med akademisk verksamhet på en något högre nivå kommer känna igen sig i med road fasa. Kommer läsa hans tidigare böcker!

Magnus Bergström

2009-12-19

Betyg

Frilansjournalisten och författaren Chuck Klosterman har på kort tid gått till att bli en av amerikas största populärkulturella profiler. I boken Sex, Drugs, and Cocoa Puffs: A Low Culture Manifesto (finns i svensk översättning: Sex, droger och kalaspuffar) har han samlat nästan ett tjog essäer om diverse, samtida kulturfenomen. Allt från coverband till internetporr.
Vissa delar av Klostermans samling är tämligen svårgreppade för oss européer. Exempelvis den där han framhåller fotboll som en totalt menlös sport och den amerikanska varianten som långt överlägsen. Eller den där han låter MTV:s The Real World stå som modell för alla dokusåpors sociala inverkan, trots att dess tittarsiffror är så gott som icke-existerande på den här sidan Atlanten och Big Brother, åtminstone i min mening, på ett mer uppenbart vis bär deras voyeuristiska essens (redan i namnet).
Å andra sidan samlar han många poäng i boken. Två favorittexter är den om hur frågan "What is reality?" ställs och besvaras i diverse Hollywood-rullar samt essän om lokaljournalistikens påverkan (och brist därpå). Den sistnämnda kändes nästan skrämmande sann.
Allt som allt en klart läsvärd samling, även om det inte alltid är enkelt att komma överens med Klostermans verklighet. Han skriver trots allt sina texter som om det inte finns något att diskutera, som att han bara konstaterar fakta. Vilket kan bli påfrestande. Å andra sidan beror det också på hur man besvarar just den frågan - vad är verklighet?

http://magnusbergstrom.blogspot.com/2009/08/lagkulturens-riddare.html