Varfr fascineras vi av seriemrdare? Det finns hos en del mnniskor en fascination som givetvis anses sttande i ett samhlle dr vi frdmer mord. Vad fascineras de av? Kanske av motiven. -Vad r det som fr vissa mnniskor att utfra perversa handlingar, och vad r det som gr att de ddar om och om igen? Charlotte Greig har valt ut femtio av vrldens mest knda seriemrdare, frn Jack Uppskraren till Ted Bundy, och genom att beskriva var och en av dem i detalj ser man likartade mnster trda fram. David Berkowitz och Anatoly Onoprienko vxte upp som enstrningar och hmnades p samhllet som de ansg tagit avstnd frn dem. Albert Fish och John Cristie ddade fr den sexuella stimulansen, och Uppskrarna frn Chicago och Richard Ramirez inspirerades av makabra ritualer som fick deras ondskefulla fantasier att verg i en n mer djvulsk verklighet. Oavsett vilken bakgrund dessa strda...
2012-04-15
mer en upprkning av olika monster n ngot nytt vetenskapligt om seriemrdare, vilket jag hade frvntat mig
Varje seriemrdare f tv till fyra sidor dr allt sammanfattas frn deras barndom tills dess de kt fast. Spnnande men de sm sammanfattningarna efter varje kapitel kring vad som gr en ?Kannibal? eller ?ddsngel? kunde jag varit utan. Perfekt lsning fr den som vill lsa lite d och d. Vill passa p att sga att det inte finns ngot alls om Charles Manson och att det drfr r mycket dligt att hans bild finns p framsidan. Men boken i sig var intressant.
En mycket bra och intressant bok, men undertiteln r ngot missvisande: "Hur blev de sdana monster?". Man fr nmligen ingen analys av VARFR de blev det. Detta r nmligen bara en enkel uppslagsbok som kortfattat beskriver Vem mrdaren r, Vad han gjort, Hur han gjort det, Nr han gjorde det och slutligen nr och hur han kte fast och eventuellt avrttades. Det r givetvis inte dligt p ngot vis, men jag hade vntat mig lngre kapitel med mer djupgende psykoanalyser, typ. Att bara bertta att tex Ted Bundy vxte upp hr och gick i skola dr och brjade mrda d, det rcker liksom inte. Men som sagt: som en enkel uppslagsbok fr att f en snabb frsta verblick ver de mest knda seriemrdarna r det helt okej.