Senseis portfölj är en stillsam och charmig berättelse om ett möte mellan två ensamma människor i Tokyo: kontorsarbetaren Tsukiko och hennes trettio år äldre före detta lärare. Tsukiko är 38 år och lever ensam. Hennes liv har kanske inte riktigt blivit som hon tänkt sig: hon har få vänner, träffar sällan sin familj, börjar bli uppgiven om att någonsin träffa någon. Och så dricker hon kanske lite för mycket. En kväll stöter hon på sin gamla japansklärare från gymnasiet på den lokala restaurangen, dit hon ofta går. Eftersom hon inte kan minnas hans namn gör hon som i skolan och kallar honom vid det formella tilltalsnamnet Sensei ("magistern"). Efter detta första möte fortsätter de två att träffas...
Sensei har för två decennier sedan varit Tsukikos lärare och dessa två ensamma människors anspråkslösa och, till en början, oplanerade möten utvecklas från en stillsam vänskapsrelation till djup kärlek. Det hövliga tilltalet känns lite överdrivet för en svensk men det är svårt att inte beröras av intensiteten i relationen trots att så mycket förblir outsagt. En fascinerande bok!
Vilken pärla! En helt underbar, finstämd roman! Läs den!
Det handlar om en medelålders kvinna i Tokyo som av en händelse träffar sin gamle gymnasielärare i japanska på en restaurang. De fortsätter att träffas slumpvis lite då och då på samma restaurang och vänskapen djupnar till kärlek.
Det var länge sedan jag läste en sådan fin och helt underbar roman.
Tyckte mycket om den här boken! En fin berättelse om vänskap och kärlek och den ibland hårfina linjen där emellan. Språket är lågmält och odramatiskt och samtidigt förvånansvärt medryckande. Jag tyckte att det var en riktig bladvändare. Många målande beskrivningar av läcker japansk mat.