Segu : en afrikansk släktkrönika

Condé, Maryse

| 1988

Flag from sv

27


EN AFRIKANSK SLÄKTKRÖNIKA Året är 1797 och kungariket Segu blomstrar tack vare adelsmännens rikedomar och den starka krigsmakten som behärskar grannrikena. Men kampen om Afrika har börjat och Segu kan inte längre hålla sig utanför. Från öster kommer den nya religionen islam, från väster slavhandlarna. Mitt i konfliktens väg hamnar Dusika Traoré, en av kungens mest betrodda rådgivare. Hans fyra söner förkroppsligar de olika krafter som splittrar deras samhälle. Den äldste sonen Tiekoro drar skam över familjen genom att överge sina fäders tro och bli muslim. Siga, en envis försvarare av de gamla traditionerna, blir handelsman. Naba kidnappas av slavhandlare och säljs till Senegal, där han döps till katolik. Malobali blir en sniken och halvhjärtad kristen. Men i Segu har livet sin gilla gång eftersom kvinnorna håller ihop klanen. Vi hör deras stolta, högljudda röster och de känner...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Gunvor Maazon

2010-01-24

Betyg

Det finns olika anledningar till varför jag väljer att läsa vissa böcker. Just denna afrikanska släktkrönika valde jag att läsa därför att jag har ett barnbarn med en Gambiansk pappa. Hälften av hennes ursprung är sprunget ur gener från västafrika. Jag visste att jag hade bristande kunskaper om västafrikansk kultur och historia när jag började läsa. Jag läste boken långsamt eftersom det var många afrikanska namn och männen, som boken företrädesvis handlar om, har flera fruar och bihustrur så det blir många söner att hålla reda på. Inte blev det lättare när islam tvingade bort den inhemska religionen och en del karaktärer fick nya muslimska namn. Berättelsen känns oerhört realistisk och ger verkligen insikter i vad som föregått dagens västafrika. En stark och intressant läsupplevelse och en författare jag definitivt kommer att läsa mer av.

Lena L

2009-12-27

Betyg

Det tog tid att läsa "Segu", kanske för lång tid. Jag tappade bort mig bland alla personer i boken. Jag skall läsa om den när jag har mera tid att läsa den mera sammanhängande. Det är verkligen en fantastisk släktkrönika.

jan dalgren

2009-10-31

Betyg

Livet som vackert och ont. huir har alla överlevt. men visst måste det bli en resa till mali...

E

Elisabeth Ljungdahl

2009-09-26

Betyg

Den tog sin tid att läsa, men jag tyckte att den gav väldigt mycket. jag fick en större förståelse av Afrika av idag.