Se till mig som liten är

Ohlsson, Bengt

| 2000

Flag from sv

37


"... en i många avseenden stark bok, ofta gripande och stundtals upprörande." Sydsvenska 1970-tal: När Martin är åtta år berättar hans föräldrar att de ska skiljas. Från och med nu blir fredagen den dag när Martin och hans lillasyster packar sina ryggsäckar och flyttar hem till mamma eller pappa. 1990-tal: Martin har haft framgångs som skådespelare, han är gift och har en son som han vill ska få det bättre än vad han själv har haft det. Men äktenskapet håller på att förgiftas av leda och besvikelse. Nu står han själv inför valet - ska han bryta upp eller ska han för sonens skull hålla samman hemmet? "Jag tror inte på generationsromanen. Men om jag under någon sorts hot skulle tvingas välja en enda svensk roman som ser mig direkt i ögonen med ett igenkännande och vemodigt leende, så skulle det nog bli "Se till mig som liten är". Dagens Nyheter "I skildringen av det mellanmänskliga håller...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Kenneth Olausson

2011-06-22

Betyg

Det övergivna barnet blir den vilsna pojken, den trevande ynglingen och mannen som till sist själv överger eller överges. En berättelse om hur en uppväxt i en dysfunktionell famij påverkar livet för kommande led. Ungefär som arvssynden.

Elin Stenblom

2011-04-13

Betyg

Bengt Ohlsson har verkligen gåvan att kunna anpassa språket efter sina karaktärer. här får man följa en liten kille vars föräldrar skiljs från barndomen tills han själv är vuxen och kämpar med sitt förhållande. Språket utvecklas vartefter pojken växer upp. Historian är tänkvärd samtidigt som den är banal- på ett bra sätt. Skilsmässobarn är ju ingen ovanlighet och Ohlsson lyckas mycket väl med att fånga just det vardagliga i en uppslitande familjerelation som samtidigt är vardagsmat.

Ullis N

2010-01-30

Betyg

Läsvärd.