Martin Widmark och Erik Fichtelius skapar tillsammans en ny bokserie med fokus på ungas rätt att granska och påverka sin omvärld. Häng med när en grupp 11-åringar startar en egen nättidning, som får konsekvenser de aldrig kunnat ana. En bok att prata om, och inspireras av, för alla som gillar att skriva och skapa egna berättelser!Femteklassarna Hugo och Maryam är bästa kompisar och flitiga besökare i Sturebergsskolans skolbibliotek. En dag bestämmer rektorn att skolan ska spara pengar, biblioteket ska stängas och bibliotekarien sparkas!Maryam och Hugo drar igång en namninsamling för att protestera mot beslutet, men trots att flera hundra personer skriver på händer ingenting. De vuxna i kommunhuset, på lokalradion och lokaltidningen har inte tid att lyssna.Tillsammans med Johanna, som också går på skolan, startar en kompisarna istället Scoopet, en tidning på nätet, och börjar...
2022-09-22
Överlag en bildande bok och en berättelse som på ett skönlitterärt sätt låter barn få ta del av nyttig lärdom, bland annat vikten av att vara källkritisk. Jag gillar hur olika delar som påverkar inkluderas och visar på hur det finns vissa som bestämmer mer än andra. Samtidigt känns bilden som visas av apparaten bakom beslutsfattande samt de som får ta del av besluten inte helt positiv. Den sprider inte riktigt en positiv känsla över exempelvis kommuners hantering i vissa lägen. Tyvärr finns det nog kommuner som agerar såhär, men i princip alla vuxna i boken upplever jag som något oengagerade. Jag lockas däremot i min läsning av bästisarnas sätt att agera likt detektiver. Det och att sedan rapportera om det i en egenskapad nättidning. Jag tror verkligen att denna bok kan lyfta frågan om källkritik och även frågan om hur saker och ting styrs och att det är viktigt att nå till rätt människor för olika frågor. Att redan som barn bli medveten om att allt som syns inte alltid är det som stämmer tror jag är viktigt och kan göra skillnad. Denna bok kan, förutom att inspirera till källkritik, fungera som inspiration gällande journalistik och skrivande överlag.
2021-11-26
Den här boken är skriven av Martin Widmark och Erik Fichtelius. Den här boken handlar om att kommunen vill stänga skolans skolbibliotek, för att spara pengar. Hugo och Maryam startar en namninsamling för att ha kvar biblioteket, mer en femhundra personer skriver på. När dom visade listan för Kurt Rydén på kommunen så säger han bara åt dom att gå. Men Kurt Rydén ser inte ut att följa lagen helt och hållet... Jag tyckte boken var bra eftersom att den var spännande. Av Lucas.
2021-11-12
Den här boken handlar om några som startar en grupp för att de vill ha kvar sitt skolbibliotek. Kommunalrådet sparar 500 tusen kronor om de tar bort skolbiblioteket. Gruppen gick sen till kommunalrådet och visade en lista på 500 namn som ville ha kvar biblioteket. Sedan händer fler spännande saker.
Den här boken var jättebra för att den var så spännande./av Ture.