Särskild

Ormes, Nene

| 2012

Det är festival i Malmö, och festivalen har lockat mer än bara vanliga människor. De sära har kommit till stan för att jaga, slåss och roa sig. Men bakom musiken, de glättiga scenerna och festivalstånden ruvar mörker och hemligheter. Udda har börjat drömma igen, och hennes drömmar leder henne tillbaka till den karismatiske hamnskiftaren Hem¬ming och till det enigmatiska Oraklet som bor i toppen av Turning Torso. Uddas förmågor gör henne till både en tillgång och ett hot för de krafter som rör sig i Malmös sära värld. Där finns de som vill utnyttja henne, men ock¬så de som fruktar henne och vill förgöra henne. Magrete, Hemmings brutala mäster, gillar inte att Udda har svurit sin lojalitet till Oraklet och en sammandrabbning är över¬hängande. Hamnskiftare, drömmare, lotsar, eldtursar och orakel vem går segrande ur striden?Särskild är den andra delen i Nene Ormes banbrytande urban fantasy,...

Andie Lindskog

2019-10-11

Att genom huvudpersonen Uddas egna ord, satta på pränt av Nene Ormes, få följa med i den annorlunda sära världen i ett ”annat” Malmö är en upplevelse. Det är verkligen en udda värld som jag som läsare får ta del av. När jag läst klart förra boken – Udda verklighet – konstaterade jag att det var lätt att se miljöerna framför mig. Men jag var lite osäker på om det delvis hängde ihop med det faktum att handlingen utspelar sig i min barndomsstad Malmö. Kanske, men Nene Ormes beskriver både miljöer och karaktärer på ett otroligt bra sätt. Det är lätt att följa med och verkligen uppleva allt ”på plats”.
I första boken fick vi följa Udda, som i en dröm ser en kvinna som flyr för sitt liv i spårområdet vid Malmö Central. I jakten efter sanningen bakom drömmen försvinner Uddas vän Daniel spårlöst och när hon tar sig ner i gångarna under spårområdet för att leta efter honom hittar hon en annan verklighet. En udda parallell värld där de Sära lever. Udda får klart för sig att även hon tillhör de Sära, och hennes gåva är att sanndrömma att hon är andra människor och veta vad de tänker. Den egenskapen gör att hon är ett hot men samtidigt ger det en möjlighet att kunna påverka framtiden. I andra boken är Malmöfestivalen igång för fullt. Den lockar inte enbart många vanliga människor. De Sära har också kommit till stan för att jaga, slåss och roa sig. Där finns de som vill utnyttja Udda, men också de som ser henne som ett hot. Det leder till en oundviklig uppgörelse bland de sära.
Genren ”urban fantasy” är ett nytt begrepp för mig, men tack vare Nene Ormes högst annorlunda berättelser har jag helt klart blivit sugen på att läsa mer.
Särskild är en mycket välskriven och annorlunda fantasy, som är svår att lägga ifrån sig. Trots att det är en serie om två böcker om De Sära, så går det att läsa bara en av dem och ändå förstå handlingen. Men det är egentligen dumt. Båda böckerna är väldigt bra var för sig, men som helhet blir de outstanding. Jag hoppas innerligt på en del tre i den udda verkligheten!

Ilirwen

2016-12-15

Andra boken om Udda. Den här boken är lika spännande som den förra och det är verkligen kul att kunna känna igen sig i Malmö, i alla fall i vissa delar. Det skulle vara kul att följa Udda runt i Malmö, någon gång i framtiden.

Anchi L

2015-11-21

Som jag sett fram emot den här boken, jag gillade den första så mycket och så grymt besviken jag blev. Jag ogillade språket, tyckte handlingen var platt och ointressant för att inte glömma de svaga karaktärerna. En bok som kunnat vara så stark blev platt fall.

Lars Bruman

2013-12-17

Lysande fortsättning på första boken, hoppas på del 3

Therese Lindskog

2013-12-08

Fortsättning av "Uddas verklighet" och Nene fortsätter att skildra Udda och hennes nya värld på ett bra sätt.
Önskar mig en fortsättning på detta : )

Anna Jensen

2013-08-17

Minst lika bra som del 1! Hoppas verkligen att det kommer fler delar, man blir trollbunden av Nene Ormes värld :-)

Malin H

2012-10-21

här föll saker som jag saknade i udda verklighet på plats, gillar alla egenskaper som de sära har. ibland svindlade jag vid tanken om vad de skulle kunna göra de, sära. Och allt Nene Ormes skulle kunna göra med sina karaktärer, vad fel det skulle kunna bli. Tror att jag tänker på det har att göra med att personerna med deras egenskaper är bra framskrivna, man ser de och deras universum liksom. fortarande störs jag lite av att det inte finns så mycket handlingen, ingen stor quest, ingen ondska som hotar ta över allt etc.

G

Gunilla Jönsson

2012-10-18

Väldigt bra och annorlunda bok. Jag läser gärna fler böcker om Udda.

Eva Töllner

2012-09-01

Fantastiskt kul med svensk fantasy i stadsmiljö. Malmö får en helt annan betydelse för mig när jag läst Nene Ormes två böcker om Udda.

Björn Scheidmann

2012-08-26

Släppte de böcker jag höll på att läsa direkt när jag fick "Särskild" i handen med stora förväntningar efter "Udda verklighet" å blev inte besviken. Och måste skryta att jag var på semester när boken släpptes å ringde runt dagen innan till bokaffärer i närheten dagen innan den släpptes för att få dom att lägga undan den vilket resulterade i att jag kunde hämta ut den samma dag. Så en dag mindre att vänta. ;)