Sarajevo och tusen platser till

Reporterögat som ser det stora i det lilla! Med humor och medkänsla vandrar Staffan Heimerson i sin värld av krypskyttar, skurkar och hjältar, fixare och fifflare, modiga mammor och passionerade pianister. Med skarpt reporteröga ser han lidande och ädelmod. Men det år då allt händer på Balkan hinner han också leta efter Dracula i Transylvanien, spåra den 5000-årige ismannen Frozen Fritz i Alperna, testa hotell tillsammans med katten Mjau och gå på karnevalen i Venedig. Han ger sig på jakt efter det ekonomiska undret i Polen, avslöjar Prags taxichaufförer och kollar Karen Blixens stiliga toa.

Annie Halje

2011-07-19

Har inte läst klart boken än men jag känner att jag kan sätta betyg och skriva en kommentar redan nu.
För det första så är det flera små berättelser ur dåtidens(1995) Europa, framför allt från forna Sovjet och Jugoslavien. Jag tror att den var tusen gånger bättre när den var aktuell, för den är fortfarande lite intressant men inte mer än så.
Att det snarare än noveller än en hel bok gör det lite svårare att sätta ett betyg då vissa av historierna är en fyra och andra en tvåa. På så vis vore det ju mer logiskt om jag gav boken en trea, men jag ger den istället en (stark) tvåa. Anledningen är framför allt att den räknas som en skönlitterär bok, dvs han har hittat på, åtminstone delar delar av, vad som händer. Jag läser framför allt skönlitteratur så det är inte det, det är mer att i sådana här situationer passar det sig inte att hitta på. Jag är övertygad om att han var(/är) väldigt världsmedveten, men på det här viset känns det bara väldigt falskt. Sedan har jag också rent generellt ganska svårt för böcker av journalister, det är sällan jag gillar språket.