En spännande och fascinerande historik över släktet Sapiens Yuval Noah Harari Sapiens har blivit en hyllad bästsäljare. Hans förmåga att förena olika vetenskapgrenar, skapa dramatik i berättelsen och inte glömma glömma humor har fått läsarna världen över att älska boken. Sapiens är en storslagen berättelse om människans ursprung, nutid och framtid. Historikern Yuval Noah Harari tar oss med från Homo sapiens första steg på jorden, då vi var ett däggdjur bland alla andra, till idag när vi står som världens obestridda härskare - med makt att både skapa och utplåna liv. För cirka 70 000 år sedan var jorden befolkad av minst sex olika mänskliga arter. Ingen av dem hade någon större inverkan på den globala ekologin. Idag har bara en art överlevt - Homo sapiens. Hur blev det så? En del av hemligheten bakom framgångarna är att vi är det enda djur som kan prata om saker som existerar...
2023-10-13
Boken väckte många intressanta tankar, man ser saker lite annorlunda efteråt. Fler borde läsa.
2020-09-27
En bok som alla behöver läsa. En snabb snabb-kurs i hur människan var en obetydelsefull djur i Afrika till hur vi lyckades med månlandningen och erövrade världen. Man får lära sig mycket om vår historia och framför allt de mörka delarna, så som hur vi utrotat djurart efter djurart i varje kontinent vi kommit till.
2020-09-16
Boken upplevs som heltäckande om människans varande på jorden. Ändå är det kortfattad och med en tydlig struktur som gör det lätt att läsa och förstå. Hade inte tänkt på vår historia på det här sättet innan jag läste boken.
2019-10-06
Bra bok med bra sammanfattning om människan. Intressant också ur perspektivet kring hur människan har hanterat omgivningen till förmån för sig själv. Det som är bra med den här boken är att olika perspektiv tas fram, vilken kan ge en del aha upplevelser.
2017-04-01
Varning. Seg och tråkig bok. Orkade bara till halva andra kapitlet. Skulle vara skriven med viss humor, vilket lyste med sin frånvaro.
2016-07-31
Ganska svepande men med många intressanta teorier om varför vissa kulturer varit framgångsrikare än andra. Innehåller dock en rad amatörmässiga filosofiska resonemang som jag gärna varit utan.
VARNING. Enligt rykten är den svenska boken censurerad enligt nedanstående kommentar på nätet:
Kolla upp ifall ryktet stämmer innan ni beställer boken...
" "Känsliga avsnitt hade tagits bort , när en snabb koll på andra europeiska förlag anges ett sidoantal på ca 550 sidor. I den svenska versionen hade antalet sidor sjunkit till 400. "Känsliga avsnitt som judendomen och islam hade lyfts bort, men slaveriet nämndes, men det gick endast till USA, och kapitalisten var en ful och snuskigt fråga som hade fötts med Peugot (bilfabrikant). "