Dras myggor verkligen mer till vissa personer?Går det att bota bakfylla?Får folk som träffats på nätet sämre relationer?Är frukosten dagens viktigaste mål?Dör rockstjärnor verkligen tidigare än "normala" människor?I "Sant, falskt eller mittemellan" redogör Emma Frans för de vetenskapliga svaren på stora och små frågor om allt från hälsa till kärlek; som vanligt underhållande men ändå pedagogisk och korrekt. Och genom alla exemplen får läsaren ytterligare en lektion i vetenskapligt tänkande och hur trovärdiga och tillförlitliga olika forskningsmetoder verkligen är, samtidigt som en hel del myter bekräftas eller avfärdas."Sant, falskt eller mittemellan" är boken för dig som vill bli smartare och dessutom få underhållande material till fika- eller middagsdiskussioner.---Emma Frans är forskare på Karolinska institutet och vetenskapsskribent....
Om jag har förstått det hela rätt är detta en samling av krönikor som Emma Frans har skrivit och publicerat tidigare. Även om varje enskild krönika är läsvärd i sig själv, blir det lite mycket när de läggs ihop och läses som en hel bok, vilket var så jag tog mig an denna bok. Det gjorde den lite väl repetitiv eftersom alla ”kapitel” är uppbyggda på samma sätt.
Varje kapitel börjar med ett påstående, sådant som är allmänt känt, men ingen riktigt vet varför. Att mygg dras till en speciell blodgrupp, att sex gör oss lyckligare, hur vi kan bota bakfylla och andra av livets stora gåtor. Emma Frans fortsätter sedan att gå igenom tillgänglig forskning för att avgöra om det aktuella påståendet är ”sant, falskt eller mittemellan”. Själva påståendena i sig och var de hamnar på skalan faller lite i skymundan om en som läsare istället läser mellan raderna för att lära sig mer om vetenskapsmetodik, varför korrekt utförd vetenskap (bevis på motsatsen ges också i boken) aldrig kan ha fel. Hon berättar om hur vi ska tolka vetenskapliga rapporter och resultat, att vi ska veta hur vetenskaplig metodik ser ut och med vilken skepsis vi ska möta dem.
Jag lånade boken från biblioteket, hade jag istället haft den i min ägo hade jag nog läst den över längre tid, mittemellan andra böcker, eller som ett avbrott mellan kapitel. Denna bok fungerar utmärkt till det.
Emma Frans går igenom en rad myter och påståenden för att se hur väl de stämmer med den forskning som gjorts. I en del fall kan det finnas belägg och i andra fall kan påståenden och myter avfärdas som just inget annat än myter.
Det jag gillar är att Emma lägger fram sina upptäckter i den tidigare forskningen med stora reservationer. Det är ofta som undersökningar visar att det kan finnas samband, men att man inte kan dra allt för stora växlar på enskilda studier. Något som kanske kan vara svårt att acceptera för de som vill ha absoluta sanningar. Framför allt: den typen av utsagor går inte att omformulera till klickvänliga rubriker eller säljande löpsedlar.
Emma har en undervisande och humoristisk ton oavsett vad hon tar sig an. En del viktiga vetenskapliga begrepp och publiceringsformer förklaras också föredömligt!