Sanning

Temple, Peter

| 2011

Flag from sv

40


Nominerad till Svenska Deckarakademins pris till bästa översatta kriminalroman 2011. Brutala mord och jakt på sanning i hårdkokt Peter Temple-thriller En ung kvinna hittas död med bruten nacke i en lyxvåning i centrala Melbourne. Ingen utom den komplicerade, ärrade kommissarien Stephen Villani, chef för mordroteln vid Victoriapolisen, vill nå sanningen bakom mordet. När ytterligare tre kroppar, brutalt sargade och torterade, dyker upp till synes utan någon koppling till den unga kvinnan, blir Villanis jakt på de skyldiga motarbetad av media, politiker och även av de personer som står honom närmast. Peter Temple skapar en stark intrig med parallella historier ur vilken bilden av en ärbar, sympatisk men långt ifrån felfri man, växer fram. Peter Temple fick det prestigefulla litterära priset Miles Franklin Literary Award 2010 som första deckarförfattare någonsin, för Sanning. Om författaren...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

E

Ewa H

2020-12-21

Betyg

Läst på svenska; Sanning: Förfärande, omskakande bra! Så välskriven med ett språk vasst som en rakkniv. Temple skildrar en miljö som kan ta kål på de flesta, ett tröstlöst samhälle och ett lika tröstlöst jobb som polis.

J

J LJ

2019-01-29

Betyg

Har läst 75 sidor och märker att jag inte alls är med. Känns som tre nya karaktärer dyker upp på varje sida. Saknar en röd tråd och har inte bestämt om jag ska läsa vidare. Får se på bussen hem.

Monika W

2015-01-07

Betyg

Det är inte alltför ofta jag läser något från Australien, så jag blev väldigt nyfiken på Peter Temple för något år sedan. Egentligen var det nog hans Mörk kust jag blev sugen på när jag läste om den, men det var Sanning som jag hittade i bokhandeln. När jag såg att Sanning gjorde att Peter Temple fick Australiens främsta författarpris och att den dessutom var nominerad till Årets bästa översatta deckare 2011 av Svenska Deckarakademin så var jag ändå ganska nöjd. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2015/01/sanning-av-peter-temple.html

Ann Simonsson

2013-02-08

Betyg

Ganska seg.

Merete Madsen

2011-10-25

Betyg

Ganska fruktansvärd men också fruktansvärt välskriven...

Alexander Rynéus

2011-09-08

Betyg

Fint språk men annars mest gubbig och dryg.

Tarja Ahlgrén

2011-07-10

Betyg

Temple skriver lysande dialog, underhållningsfaktorn är stor även i den svenska översättningen (eloge för ett bra jobb till översättaren Johan Nilsson). Visst är det gammal hederlig snutjargong men ovanligt bra sådan.

A

Annette Ljungberg

2011-05-23

Betyg

Hårdkokt, med de riktigt "tuffa" grabbarna!

Anne-Lie Månsson

2010-09-21

Betyg

Jag hade svårt att hänga med i handlingen på grund av språket. Korthugget, ganska osammanhängande(för mig), specialuttryck.