Samtycket

Springora, Vanessa

| 2020

Flag from sv

35


"Samtycket" är Vanessa Springoras internationellt uppmärksammade debutbok. Det är 1980-tal när V följer med sin mamma på en middag i litterära kretsar. Där möter hon den belevade G, en berömd författare som intresserar sig för vad hon har att säga. Kort därpå vill han träffa henne igen. V, som är tretton år, älskar att läsa och drömmer om att en gång själv bli författare. G är i femtioårsåldern och har rykte om sig att föredra sex med unga, ?de under sexton? som han har deklarerat i en känd pamflett. När V fyller fjorton inleder de ett förhållande.Mer än trettio år senare har Vanessa Springora skrivit en knivskarp uppgörelse med mannen som skadade henne, men också med den omgivning som såg och lät det ske.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Det är en skakande berättelse och idag förundras man ju av hur det kunde accepteras. Stora kulturpersonligheter som tror dom kan göra vad som helst mot kvinnor är ju lika aktuellt idag genom exempelvis svenska akademin. Vanessa beskriver förhållandet på ett rakt och ärligt sätt och jag förundras över hur överslätande och undfallande omgivningen är. Idag har ju verkligheten kommit ifatt författaren och den upphöjda stjärnstatusen borta. Stark 3:a

Betyg

Vedervärdig, enkelt och avskalat berättad. Författarens personliga förlösning är oerhört läsvärd men når mig ändå inte hela vägen in under huden.

Betyg

Frustrerande att pedofilen aldrig får några rättsliga påföljder och att alla blundar inför vad som händer. Bra bok!

Betyg

”Samtycket” är en lättläst, viktig bok om en pedofil som groomar unga tonåringar och mer specifikt just Vanessa. Han är en berömd författare, typ 40 år äldre än 14-åriga Vanessa. Och hon är inte den enda han utsätter. Boken påminner om ”Lolita” och ”Min mörka Vanessa” - båda enormt bra och läsvärda. Läs dem och läs ”Samtycket” om ni inte redan gjort det!

Elisabeth Berglöf

2020-12-02

Betyg

Om du bara vill läsa en bok som inte är en fiktion, så ska du läsa den här oerhört viktiga boken!

Men bered dig på en bok som inte är trevlig att läsa, den är i stället förskräcklig, hemsk och den berör, skakar om och den är obehaglig.
En bok som kryper in under skinnet och jag känner frustration och ilska. En otroligt informativ, välskriven och Vanessa Springoras bok har chockerat och skakat om Frankrike då den pekar ut en stor och hyllad författare som pedofil.

Det här är en bok som kommer stanna kvar länge. En av de absolut bästa böcker jag läst. Jag fick kämpa med den och läsa korta bitar i taget och jag höll på att sluta läsa vid ett flertal tillfällen måste jag erkänna men så kände jag att jag bara måste läsa vidare. Jag måste våga ta del av den här skrämmande historien. Om Vanessa har orkat skriva så måste jag orka läsa.

En berättelse om att inte ge efter utan att ta tillbaka makten över sin egen historia efter sexuella övergrepp som startade redan i14 årsåldern.
LÄS!