Samarbete med fluga

Davis, Lydia

| 2012

Den 22 maj 2013 tilldelades Lydia Davis Man Booker International Prize, den finaste utmärkelse en författare kan få vid sidan av Nobelpriset."Ibland består Lydias noveller bara av en rad eller två. Ibland sträcker de sig över tjugofem sidor. Men de slutar alltid illa, allt mynnar ut i en gränslös hopplöshet. Och ändå lyckas Davis texter vara så inspirerande, så märkligt och motsägelsefullt livsbejakande." Andres Lokko, SVENSKA DAGBLADET I sin fjärde novellsamling, Samarbete med fluga, spänner Lydia Davis bågen i noveller som antar alla upptänkliga former, från sociologiska studier till kortfattade dikter. Hon berör ämnen som våra fem sinnen, fjärdeklassares brevskrivningsförmåga, vad som är god smak och tropiska oväder. Begreppet sömnlöshet ger hon en ny innebörd och hon låter oss möta Kafka när han våndas i köket. Hon funderar över hur långt man bör gå för att rädda livet på en...

Fantastiskt bra, skruvade och underhållande noveller!!!

2015-03-12

Det här är inte en novellsamling i min smak. Och är det noveller? En del bara skisser. Vissa känns för mig ofärdiga. Sen är det inte bara så, nej, men helheten gör mig osäker. Inte så högt betyg. Parallellt med den här samlingen läste jag Davis på engelska lite trögt där också. Kanske inte rätt uthållighet? Lämnade tillbaka den ganska oläst till biblioteket.

Mathias Löf

2013-10-25

Samarbete med Fluga och andra noveller av Lydia Davis är en extra ordinär bok. En novellsamling som inte håller sig till de vanliga reglerna utan bråkar med invanda mönster och konventioner som man som läsare tryggt vant sig vid. Det är svårt att klä den i den vanliga recensionsdräkten.
Så därför har jag bestämt mig för att beskriva boken med en kort, egenskriven novell så att du som läsare själv kan avgöra vad du vill ha:

Glädje

Två män sitter i samma rum och arbetar. När nästan hela dagen har gått tittar den ene upp på den andre som för att säga något, men hejdar sig och ser sorgset ner på sitt skrivbord varefter han fortsätter arbeta. Kaffekokaren puttrar i bakgrunden. När arbetsdagen är slut går de båda hem. Den ena mannen gråter. Den andra ser på tv.

Om du som läsare tyckte det var något som saknades, någon liten detalj som skavde, vill ha något som utmanar dig lite mer och som dessutom kan få dig att skratta, så rekommenderar jag med varm hand och hjärta Samarbete med fluga av Lydia Davis. Den har allt det som krävs för att kallas för fantastisk och nyskapande litteratur och som garanterat ger dig något nytt du inte läst förut.

Om du mot all förmodan uppskattade min egna novell så fortsätt gärna läsa min blogg… :)

Lars B.

2013-06-23

Vill så gärna tycka om den här novellsamlingen, men den fångar mig inte alls. När Davis fångar små vardagsbetraktelser som i "Släppa väder" är hon som bäst, men för mig blir det för mycket experimenterande som i den dödligt tjatiga analysen av brev från barn eller genomgången av alla hembiträden. Dessutom uppfattar jag inte hennes fragmentariska treradare som genialiska utan snarare obearbetade anteckningar i tryck. Men hon erhöll ju Man Booker-priset nyligen så det är uppenbarligen något andra ser som jag missar. Tacka vet jag Alice Munro!

Ulla Englund

2013-02-02

58 noveller, från mycket, mycket korta till 20-30 sidor (fyra stycken bara). Alla är inte skruvade men alla är mycket speciella. Men inte slutar alla illa!?

Catta Cat On Hat

2012-09-21